Néhány tudnivaló az óriáspandákról

Óriáspanda

Az állatvilágban sajnos egyre több a veszélyeztetett, kihalásban levő faj. Az óriáspanda, vagy más néven bambuszmedve, a medvefélék családjába tartozó emlős. Elterjedése csak a maradványfoltokra korlátozódik Közép- és Dél-Kínában. Az óriáspanda táplálékának 98 százaléka bambusz, bár tojás, méz, hal jamszgyökér és más táplálékok is szerepelnek az étlapján.

Egyedi megjelenése, a szemét, fülét és kerek testét körülvevő foltjai miatt könnyen felismerhető. Fejétől a farkáig 150-190centiméter. Farka, ahogy a legtöbb medvéé, csonka nagyjából 10-15 centiméter hosszú. A felnőtt óriáspanda testsúlya 70-125 kilogramm között változik. Testfelépítése megegyezik a többi medvéével, mindössze a kontrasztos fekete-fehér színben tér el tőlük. Bundája dús és gyapjas, fehér színű, mellső és hátsó lábai pedig feketék. Mellső lábainak fekete színe a háton is folytatódik és egyfajta övet alkot, amely a felsőtestet veszi körbe. A fülei, a szemének környéke és néha a farkának csúcsa is fekete. Nem pontosan ismert a színeknek az oka. Lehet szó az ellenség elijesztéséről, a hőszabályzásról és az álcázásról is.

Az óriáspanda elterjedésének területen mindössze hatezer négyzetkilométer, amely magába foglalja a Szecsuan, Kanszu és Sanhszi kínai tartományok hegyvidéki területei. Természetes élőhelyei a sűrű erdővel benőtt szubtrópusi hegyoldalak. Nyáron itt és maximum négyezer méter magasságig, télen az alacsonyabb vidékekre vándorol, általában nyolcszáz méter magasságig. Az óriáspanda annak ellenére, hogy elsősorban talajlakó, nagyon jól mászik és úszik. Kifejezetten növényevő, de a közvélekedéssel szemben nem csak bambuszt fogyasztanak. Kínában összese 221 fogságban élő példányt jelentettek és Kínén kívül mindössze 20 példány él más állatkertekben.