Nem előnyős a férfiak számára a túl sok biciklizés

Bizonyára nem sokan vannak tisztában vele, hogy a sokak által közkedvelt sport akár nagyon súlyos következményekkel is járhat. Ez pedig nem más, mint a biciklizés, amely férfiakra nézve nem túl előnyős hosszútávon.

Ugyanis a túl sok és túl hosszan végzett biciklizés erekciózavart és meddőséget is okozhat a férfiaknál. Így az orvosok a sportolók számára, mint pl. a kerékpárosok, duatlonisták, vagy triatlonisták azt szokták javallani, hogy mielőtt belekezdenek a sport karrierbe fagyasszák le a spermájukat. Persze ez nem azokat fogja érinteni, akik hetente letekernek 5-6 km-t. Sokkal inkább vonatkozik azokra, akik heti akár 300 km-t is megtesznek kerékpáron. Ezekben az esetekben a kutatások azt mutatják, hogy drámaian lecsökken a spermamennyiségük és kevesebb, mint 4 százaléknyi egészséges spermájuk marad. Ebből pedig könnyedén lekövetkeztethető az, hogy a meddőség cseppet sem kizárt. Itt persze fiatal sportolókról beszélünk, akik már legalább 8-10 éve űzik ezt a sportot. A jelenség hátterében a túl szoros ruha található, melynek következtében a megterhelt szervezet túl magas hőmérsékletet ér el, illetve a folytonos nyomás a herék felé a kemény ülésnek köszönhetően.

A kerékpáron található kemény ülés, olyan idegeket és vérereket nyom el, melyek az erekcióért a felelősek. Így ennek következményeként csökken a pénisz vérellátottsága, illetve az oxigénellátottsága is. Ennek pedig leggyakrabban fibrózis a következménye. A kutatók a mai napig vizsgálják, hogy milyen összefüggés lehet a kerékpározás és a rossz minőségű spermium között. Illetve afelől is folynak még a kísérletek, hogy a sport abbahagyásával vajon javulnak-e az eredmények. Ezek olyan dolgok, melyet kevesen tudnak, ám a hátralévő életünkre nagyon komoly befolyással lehetnek.