Németjuhász kutyák jellemzői

A nevében is benne van, hogy Németországból származó nagytestű kutyafajtáról van szó. Különböző pásztorkutyákból és az ónémet juhászkutyákból tenyésztették ki. Legfőképpen jellemzi, hogy kedves, nagyon okos és tanítható, de mindenekfelett hűséges.

[wp_ad_camp_1]

Gyakran alkalmazzák őket nyomozó, mentő, és vakvezető kutyaként is. De nagyon ideális házi kedvencnek is, hiszen szereti a gyerekeket és nagyon családbarát. A tenyésztése során nagy hangsúlyt fektettek a szépségre, nagyban törekedtek, hogy hasonlítson külsőleg a farkasra. A fajta kitenyésztésének atyját Max von Stephanitz lovaskapitányt tekintjük. Későbbiekben csatlakozott hozzá három juhász, két gyártulajdonos, egy polgármester, egy kocsmáros és egy bíró. A fajtában megtalálhatunk rövid és hosszú szőrű típusokat is. Leghatározóbb színei a barna és a fekete, de még számos más színben is megtalálható. Nagyon intelligens és mozgékony fajtáról van szó.

Kiegyensúlyozott, engedelmes, figyelmes, nagyon tanítható és minden feladatot jókedvűen hajt végre. Nagyon szereti, ha játszanak vele, de munkakutyának is ideális. Nagyon nehéz helyettesíteni bármilyen fajtával is. Jellemzően 10-12 évig él. Évente kétszer vedlik. Nagysága kb. 57-62 cm magas, a nemétől függően változhat. A szuka kisebb termetű. Könnyen gondozható, a vedlési időben ajánlott naponta egyszer átfésülni a bundáját. A németjuhászokat nem szükséges fürdetni, természetes nálunk az öntisztítás, csak kivételes esetekben, ha megtámadják valamilyen paraziták, vagy nagyon bepiszkolta magát. A táplálása sem bonyolult, csak arra, kell ügyelnünk, hogy mindig a korának megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot biztosítsunk a számára. Nem ajánlott a disznóhús, a vese, és a füstölt, sózott húsok fogyasztása számára.