Nevelj borostyánt akár az erkélyeden is!

A borostyán sokak kedvence és persze nem is véletlenül, hiszen nagyon gyorsan nő, nem túl igényes, szinte mindenütt megél és emellett még mutatós is, arról már nem is beszélve, hogy könnyedén formálható. Ha Te is szeretsz szabadidődben kertészkedni, felakarod egy kicsit dobni az erkélyed hangulatát, akkor most adunk ehhez pár ötletet.

[wp_ad_camp_1]

A borostyán szaporításhoz először is szükséged lesz egy borostyánra, amelyről dugványt szedhetsz. Borostyánt szerencsére mindenütt találhatsz, és ha csak pár dugványt vágsz, nem teszel bennük kárt sem. Készíts elő kisebb virágcserepeket, porhanyós földet, és egy ültetőfát. Az alsó leveleket szedd le, majd csípj le egy nagyjából 5-10 cm-es darabot az egyik hajtás végéről, és dugd a szárát a földbe!

A gondozása szerencsére nagyon egyszerű. Az ültetőbottal finoman emeld ki a borostyánt a cserépből és máris oda ültetheted, ahová csak szeretnéd. Érdemes tudni, hogy minél jobban nyesed, annál dúsabb lesz. A borostyán szárán apró léggyökerek nőnek, melyek bármihez odatapadnak, amire a borostyán felfut. Kedveli a nedves talajt és a párás klímát, de rendszeres öntözés mellett a napfényes helyen is gyorsan fejlődik.

A borostyánnal csodás szobrokat is alkothatsz. Csak egy pár gyökeres borostyán dugványra, egy erős kerti drótra, és egy nagy cserépre, valamint porhanyós földre van szükséged. Először tervezd meg a kialakítandó formát, majd ennek megfelelően csavard össze szorosan a drótokat. A drót két végét erősen nyomd a földbe. Minden drót végéhez ültess borostyánt. Amikor már elég hosszúak, akkor tekerd őket a drót köré.

A borostyán másik nagy előnye, hogy akár élő kerítést is készíthetsz belőle. Ehhez két-három év kell, ugyanis ennyi idő alatt burjánzik el a növény a rácsozaton. Képes akár 20 méteres magasságig is felkúszni. Ehhez persze megfelelő mennyiségű és minőségű talajra is kell, ekkora lombfelület ugyanis jelentős gyökérzet, sok tápanyag szükséges.