NIA, avagy torna és tánc egyben!

A NIA a Neuromuscular Integrative Action rövidítése. Létrehozói Debbie és Carlos Rosas, akik kidolgoztak egy olyan szórakoztató mozgásformát mely a modern táncokat, a jazz táncot, a harcművészeteket, mint a tai chi, a taek-wondo, az aikido és a gyógyító mozgásokat, mint a jóga, Alexander technika, Feldenkreis ötvözi. A keleti filozófia iránti érdeklődésüknek hála megalkották a NIA-t, amelyben a test edzése és a lélek feltöltődése kéz a kézben járnak.

[wp_ad_camp_1]

A NIA egy adott koreográfia szerint zajlik, adott zenékre, melyek jogvédettek. Kortól és nemtől független. Gyakran terápiás célzattal is használják, stressz kezelésre, a szülés utáni regenerációra, a menopauzára, de műtétek utáni rehabilitáció után is ajánlott. Bár maga a módszer összetett, mégis minimális gyakorlással el lehet sajátítani. A tánc segíti a felszabadultságot, a harcművészet a lendületet és olyan speciális légzéstechnikát, mellyel a mozgáshoz szükséges oxigénhez hozzájuttat.

Az egyszerűen elsajátítható mozdulatok miatt gyorsan ráérzel az ízére és elkezded élvezni a mozgást. Összetettsége által minden izmot megmozgat, így az egész test megtöltődik energiával és javítja az állóképességet, nem mellesleg sok kalóriát lehet vele elégetni. A NIA emellett javítja a mozgáskoordinációt és a testtartást, sőt hajlékonyabbá is tesz, de nem rongálja az ízületeket.

A folyamatos a sikerélmény, az ami megalapozza a jókedvet, ami lelki felszabaduláshoz vezet. Az elmélyülés és az önsanyargatás kerülése miatt lehetőség van arra is, hogy csak saját magadra, a testedre és a lelkedre figyelj úgy, hogy közben aktív mozgásban van részed. A NIA alatt nem csak hallgatod a zenét, hanem abban el is mélyülsz, egyszóval harmóniába hozza a testedet a lelkeddel.

Ma már igazán sok mozgáslehetőség közül lehet válogatni, de sikerei alapján elmondható, hogy a NIA az egyik legjobb választás, hiszen lélekből fakad, örömöt ad, megmozgat, nem sanyargat, nem kényszerít!