Nincs jobb a téli túránál, de csak óvatosan

Elpakoljuk a túrafelszerelésünk, mert itt a hideg? Télen igazán jó móka a kirándulás. A túrázás nemcsak felfrissíti a szervezetet, de a borongós időszakra jellemző hangulatváltakozásokat is remekül orvosolja. Hajlamosak vagyunk bezárkózni a kellemes hőmérsékletű szobába, pedig a folyamatos otthonlét inkább igénybe veszi szervezetünk, mint egy túra.

[wp_ad_camp_1]

Akik útra kelnek a mínusz fokok közelében is, nem őrültek. Réteges öltözettel és egy picit figyelmesebb előkészülettel bárki élvezheti a természetet a téli hidegségben is. Azonban ebben az időszakban a kirándulás nem csupán egy kiruccanás, ezekre figyeljünk oda.

A réteges öltözködés a legfontosabb

A téli ruházat egyik alapelve érvényes a túrázásra is: rétegesen pakoljuk magunkra a ruházatot, így megakadályozhatjuk azt, hogy leizzadjunk és meghűljünk. Az aktív testmozgástól gyorsan kimelegedik a szervezet, ezért a bőrrel érintkező textilek semmiképp se legyenek pamutból. A polárfelsők, széldzsekik pedig hatékonyan védenek a téli időjárástól. Ha most vásárolunk, figyeljünk arra, hogy vízálló ruházatba fektessünk bele.

Húzzunk sapkát, kesztyűt

Tudta, hogy a testhő jelentős része a fejbőrön keresztül távozik el? A sapka akkor is ajánlott, ha kifejezetten nem szeretjük, és eddig kimaradt a kelléktárból. A jó sapka légáteresztő, nemcsak a hidegtől véd meg. A kesztyű a kézfejeket tartja majd melegen. Érdemes mindkettőből pótdarabot csomagolni. Sőt, vigyünk magunkkal váltás zoknit is, ha több órás túrára indulunk.

Készüljünk fel alaposan

Ebben az időszakban a szervezet több energiát használ fel, hogy melegen tartsa a testet, ezért érdemes több élelmet is csomagolni. Semmi egyebet, mint máskor, csak a mennyiségen emeljünk egy keveset. Ami a téli túra különlegessége lehet, az a termosz. A forralt bor és a tea ideje a zimankós időjárás. Nemcsak ízletes, de kellően felmelegít bennünket a folyamatos kint létben.

A kirándulás tervezéskor ne felejtsük el, hogy télen hamarabb sötétedik, vagy induljunk korábban, vagy rövidebbre vegyük a túraútvonalat!