Nincs mese, el kell kezdeni félretenni nyugdíjra

Fiatal még? Vagy 50 fölötti? Teljesen mindegy, a kor nem számít. Nem baj, ha idejében gondoskodni kezd a nyugdíjas éveiről. Ezt nem árt korán kezdeni. Minél korábban, annál jobb.

[wp_ad_camp_1]

Ha van bőven, könnyebb félretenni belőle. És persze okosabb ötlet, mivel többet ér a felesleges költekezéstől. Lemond akkor a bevételei egy részének az azonnali elköltéséről. De ilyenkor gondoljon arra, hogy jobban fogja élvezni a nyugdíjas éveit, ha lesz miből élveznie. Kellenek ilyen célok, különben nincs értelme spórolni. Sőt, ha a megtakarított pénzt be is fekteti, jobban járhat, mert a befektetett pénz nem veszíthet az értékéből.

Mielőtt befektetne, nem árt, tudni, ismerni néhány szempontot. Például, hogy egyszer nagyobb összeget fektet be, vagy kisebb összegeket apránként. Valamint mekkora ez az összeg, és persze, meddig legyen befektetve, meddig bírja ki, hogy nem nyúl hozzá. Ez is fontos szempont.

Gondosan, tudakozódjon a lehetőségekről, lehetőleg minden fontos információt gyűjtsön össze, mielőtt meghozza a döntését. Fontos információ kell a biztonságról, kiszámíthatóságról, hozamról valamint a kamatról, ami nem mindegy, hogy mennyi. Legyen kellő szintű hozzáférhetősége. Adómentesség is fontos, esetleg adókötelezettségek minimalizálása. Rugalmas legyen a befektetés, esetleg a váratlan élethelyzet változásával együtt járó módosítási lehetősége is fennállhat.

Segítségképpen, ha az állami nyugdíj mellett nyugdíjbiztosítást is szeretne igénybe venni, akkor számoljon a nyugdíjbiztosítás kalkulátorral.