Normális az alváshiány hétvégi bepótolása?

Az emberek többségének a hétköznapok során kevesebb ideje van aludni a rengeteg munka és rohangálás miatt. Sokan úgy gondolják, hogy az alvást elég, ha hétvégén bepótolják, és a hetet újult erővel kezdhetik. Arról, hogy ez a fajta életmód egészséges vagy sem szakértőket kérdeztünk meg.

[wp_ad_camp_1]

A legtöbb ember esetében az alvás naponta öt-hat óra, és kevesen tudnak éjfél előtt ágyba kerülni, mivel rengeteg teendőjük van esténként is. Az alvásra azért marad egyre kevesebb idő, mert a nyolc óra munka mellett be kell vásárolni, tisztán kell tartani a házat, főzésre, mosásra időt kell szentelni, és a barátokkal, családtagokkal is törődni kell. Sokan abban a hitben élnek, hogy ha péntek éjfél körül lefekszenek és szombaton délben kelnek, akkor bepótolhatják a hétköznapok során elmaradt alvást. Természetesen vasárnap is ugyan így fekszenek le és kelnek fel az emberek. A Kaliforniai Alvástudományi központ vezetője elárulta, hogy az alvást nem lehet bepótolni, és a fáradtságot nem lehet összegyűjteni, majd törleszteni.

Tény és való, hogy hétfő reggel mindenki pihentnek és frissnek érzi magát, azonban ez csak ideiglenes, és megtapasztalható, hogy rövid időn belül képtelenek vagyunk a munkára, teendőkre koncentrálni. Ha hétvégén nem megfelelő időben alszunk el és ébredünk fel, akkor a szervezet biológiai óra könnyedén felborulhat. A szakemberek azt javasolják, hogy az emberek naponta 7-8 órát próbáljanak átaludni, és függetlenül attól, hogy hétköznap vagy hétvége van, mindig ugyan abban az időben kerüljenek ágyba. A biológiai óra visszaállításhoz napokon, heteken keresztül oda kell figyelni arra, hogy mikor és mennyit alszik. Ne feledje, hogy a megfelelő mennyiségű alvás hozzájárul ahhoz, hogy egészséges és kipihent lehessen a mindennapok során.