Nőtt a feldolgozóipar teljesítménye hazánkban

Magyarország jól szerepelt a legutóbbi kimutatások alkalmával, miszerint a közép-kelet-európai régióban hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar teljesítménye januárban. Fontos még hozzátenni, hogy az euróövezettel ellentétben nálunk már növekedésben van az ágazat, legalábbis ez derült ki a friss beszerzési menedzser-mutatókból.

[wp_ad_camp_1]

A magyarországi index természetesen nem egyik napról a másikra ugrott meg, hiszen már tavaly tavasz óta a legmagasabb értékeket mutatja, sőt mi több jóval nagyobb még az euróövezeti átlagnál is. A hazai mutató 55,9 pontos értéket mutatott a decemberi 48,9 pont után, ami azt jelenti, hogy ezzel szépen meghaladja a korábbi januári értékek átlagát, valamint az elmúlt tíz hónap értékét is felülmúlja az idei első havi átlag.

A szomszédban viszont nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen Csehországban és Lengyelországban továbbra is a csökkenést a növekedéstől elválasztó 50 pont alatt volt a mutató januárban. Amíg Csehországban egyelőre csak 48,6 pontra nőtt a decemberi 46,0 pontról a legfrissebb érték, addig Lengyelországban még rosszabb a helyzet, hiszen a 48,3 pontosra csökkent az érték a korábbi 48,5 pontról.

Természetesen az euróövezetben mindent összevetve javult az ágazat helyzete, ugyanis januárban tizenegy havi csúcsra nőtt a beszerzésimenedzser-index, azaz 47,9 pontra nőttek az értékek az előző havi 46,1 pontról. Mindezen értékek mellett a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet legújabban publikált adatai mégis azt mutatják, hogy az euróövezetben mindössze csak két országban, Írországban és Hollandiában volt 50 pont fölött a mutató. Az egyik 50,3, míg a másik 50,2 pontos mutatót ért el.

A régiós feldolgozóipari adatok egyelőre a gazdaság javulását jelzik a Citigroup közgazdászai szerint, ám azt hozzáteszik, hogy az alacsony lengyel és a cseh BMI adatok továbbra is a csak feldolgozóipar lassulását jelzik.