Okosabb, mint hitted! Meglepő tények az aranyhalról

Elterjedt tévhit, hogy az aranyhalaknak három másodperces memóriájuk van. Ezt a rájuk nézve nem túl hízelgő álláspontot a tudománynak sikerült megcáfolni, a kísérletek pedig számos egyéb, meglepő eredménnyel is szolgáltak. Aki aranyhalat tart, ezek után biztos lehet benne, hogy egy értelmes állat gazdája.

Az aranyhalaknak a halak között kifejezetten jó az emlékezőtehetségük. Meg lehet őket tanítani arra, hogy reagáljanak a különböző színű fényekre, zenére és amit megtanulnak, arra még egy év múlva is képesek emlékezni. A játékos kedvű kutatók arra is meg tudták tanítani az aranyhalakat, hogy hívásra odajöjjenek, sőt, még a focira is sikerült rábírni őket!

Minden jel szerint az aranyhalak képesek felismerni a gazdájukat is, pontosabban beazonosítják azt, akitől enni kapnak. Ha ezt a személyt látják, virgoncabbak lesznek és ha a gazdi benyúl hozzájuk a vízbe, megállnak, de nem rejtőznek el, miközben idegenek elől menedéket keresnek az akváriumban.

Az aranyhalak képesek voltak megtanulni azt is, hogy ha a nap bizonyos szakában megérintenek egy kart, ennivalót kapnak. A halak nagyon hamar rájöttek, hogy ha bármely más időpontban próbálkoznak, nem jutnak eleséghez, így a fennmaradó időben nem is közelítették meg kart, csak akkor, amikor biztosan tudták, hogy eljött az etetés ideje.

Egy másik kísérletben a kutatók fiatal egyedeknek megtanították, hogy egy bizonyos zene hallatán enni kapnak. Később a halakat visszaengedték a tengerbe, majd fél év múlva megszólaltatták a zenét és az aranyhalak a tenger távolabbi pontjaiból is odasereglettek.