Ötletek a hagyományos cukor helyettesítésére

A cukor fogyasztása káros az egészségre, és ha még nem is szenvedünk cukorbetegségben, nem árt elgondolkodnunk azon, hogy ételeink és italaink ízesítésére inkább olyan édesítőszert használjunk, ami természetes, energiaszegényebb és egészségesebb.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik ilyen egészséges és természetes édesítőszernek a kókuszcukor (pálmacukor) számít, amit a kókuszvirág nektárjából készítenek. Ez főleg a paleolit táplálkozást követők körében vált nagyon népszerűvé. Európában még nem olyan régóta ismert. A pálmacukor a sima kristálycukorral szemben, nem emeli nagymértékben a vércukorszintet, így cukorbetegeknek, túlsúlyosoknak és fogyókúrázóknak, valamint az egészséges életmód követőinek is ajánlott a fogyasztása. A kókuszcukorról jó tudni, hogy a glikémiás indexe 35. Alkalmazhatjuk sütésnél, főzésnél, mivel hőálló. Íze a nád- és barnacukorra hasonlít, nem kell attól tartani, hogy például egy meleg italunknak kókusz ízt ad. Az ízesítés mellett, nem szabad kihagyni azt sem, hogy magas a kálium-, cink-, vas- és magnéziumtartalma, valamint megtalálhatóak benne a B-vitamin egyes fajtái, valamint a C-vitamin, illetve még 16 aminosav. A kókusz vagy pálmacukor egy fehérítetlen természetes édesítőszer, egyáltalán nem tartalmaz tartósítószert.

Egy másik természetes édesítőszer a szárított datolyából előállított datolyacukor. Ez édesebb, mint a cukor, a lassú felszívódás jellemzi. A datolya minden tápanyaga megtalálható benne, gazdag rostokban, kalciumban, káliumban és magnéziumban. Glikémiás indexe körülbelül a 39-45 közt mozog. Kalóriatartalma kevesebb, mint mondjuk a szacharózé. Használójának ajánlatosabb inkább éltelek ízesítésére használni, mivel állaga miatt, elég nehezen oldódik. Vásárlásánál tanulmányozzuk át a csomag tartalmát, ha nem szeretnénk semmiféle gabonával dúsított készítményt vásárolni, mivel sokszor például zablisztet adnak hozzá, mellyel megakadályozzák a csomósodását.