Próbáld ki a hatékony Nordic Walking-ot Te is!

Talán már Te is láttál kisebb emberi csoportokat a parkban, erdei utakon vagy más környezetben a sífutókéra emlékeztető mozdulatokkal sétálni. Az ilyen aktív csoportok egy hazánkban eddig még újdonságnak számító sportot, avagy a Nordic Walkingot űzik, ami ismert skandináv gyaloglás vagy síjárás néven is.

[wp_ad_camp_1]

A kiváló Nordic Walking egy olyan különleges gyaloglótechnika, amellyel kímélő módon fejleszthető az állóképesség. A ma is ismert formája csak harminc éves és lényege annyi, hogy jól egyesíti a gyaloglás és a sífutás előnyeit. A sétákhoz botokra van szükség, melyeket emelgetve a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása alakul ki. Így a test szinte minden főbb izmát megmozgatja, de a tüdőkapacitás növelésében is nagy szerepe van.

Mint a legtöbb sportban, a Nordic Walking-ban is fontos a megfelelő felszerelés kiválasztása, ami itt egy pár bot és egy pár cipő. A cipő az, amit a legnagyobb gonddal kell megválasztani, nem szabad sajnálni a pénzt egészséged érdekében. A síjárásnál sport- vagy túracipő kell. A bot esetén a hossz számít, amit a magasságunkhoz illeszkedve érdemes kiválasztani. Próbálj ki több méretűt is mielőtt egy mellett döntenél.

A bemelegítés természetesen itt sem hiányozhat. Ha nem akarsz húzódásokat vagy sérüléseket és nem akarod fölöslegesen megnehezíteni a saját dolgod, akkor síjárás előtt szánj pár percet nyújtásra és a mentális felkészülésre is. A bemelegítés technikája itt is ugyanaz, mint máshol.

A skandináv gyaloglás lényege abban rejlik, hogy a bot megadja a gyaloglás ritmusát, annak dinamikáját, amit ha sikerül jól megtalálnunk élvezhetjük annak igazán jótékony hatásait. A legjobb, ha hozzáértőtől tanulod meg az apróbb trükköket, hiszen ha rosszul elsajátított technikát kell később javítani, az sokkal kellemetlenebb, nehezebb lehet.