Rossz időre válassz benti játékokat!

Igazán érdemes kihasználni, ha a kicsi szívesen sündörög a konyhában. Őt is be tudod vonni az ebéd elkészítésébe. A gyermekeknek természetesen soha ne adj veszélyes feladatot, és véletlenül se téveszd szem elől, de a könnyű munkákba bátran bevonhatod. Célszerű például valamilyen gyúrható, nyújtható, szaggatható süteményt sütni. Általa megmutathatod meg, hogy miként készülnek a finomságok. Díszítéskor hagyd a csemetét, hagy legyen kreatív.

Ha a sütés unalmas, a gyerek nem mutat érdeklődést, akkor érdemes alkalmanként sógyurmát készíteni, ami a megszilárdulás után lehetőséget biztosít a délután festegetésre is. Nem kell aggódni, hogy a gyermek falatozik majd a gyurmából, a háttérből is figyelheted a ténykedését. Kicsit nagyobb felügyelet mellett gipszöntéssel is próbálkozhatsz. Alkalmanként válassz egyedi, addig még ismeretlen formákat, mivel egyúttal új dolgokat, mondjuk új állatfajokat is megismertethetsz a gyerekkel.

Szerencsére a kézműves játékok sora végtelen. A nagyobb csemetékkel lehet hímezni, gombot és bábfigurát varrni, vagy nagyobb méretű gyöngyökkel ékszert fűzni. A hajtogatás is jó lehetőség, ebbe már a kicsiket is bele lehet vonni. A szülő által kifaragott krumplival nagyszerűen nyomdázhatnak a gyerekek egy nagyméretű kartonpapírra. Az ilyen műveket, ha van rá lehetőség érdemes később kitenni a házban, hogy a kicsi lássa, megbecsülöd a munkáját.

Az olvasás, és a mesemondás fantasztikus időtöltés, hiszen ezek fejlesztik a leginkább a csemetéket, de persze időnként azzal sincs baj, ha a gyermek a korának megfelelő mesét néz. Ha jól választasz mesét, akkor azokból is rengeteget tanulhat. Ez leginkább akkor lehetséges, ha folyton mellette van legalább az egyik szülő, aki a gyermek minden kérdésére türelmesen válaszol. A gyermek érdeklődésének és életkorának megfelelő hosszúságú mesét, történetet kell választani.