Sapka, zokni, kesztyű – mi kell egy jó sízéshez?

A síeléshez szükséges felszerelések tárgyalása során mindig a megfelelő kabát és nadrág szerepe kerül szóba, a kiegészítő ruházat fontossága mellett pedig hajlamosak elsiklani.

[wp_ad_camp_1]

A sízésnek és a snowboardozásnak egyaránt nélkülözhetetlen kellékei a zokni, a sapka és a kesztyű – írja a francia síelés népszerűsítését végző honlap, a francia-sieles.hu. A kesztyűk rendszerint hasonló anyagból készülnek, mint a síkabátok és a nadrágok. Ezért jellemző rájuk egy vízhatlansági és légáteresztő érték, amely miatt a kiválasztásuk kicsit bonyolultabbá válik. Fontos megjegyezni, hogy nem kell feltétlenül igazodnunk a kabát és a nadrág ilyen jellegű értékeihez, válasszuk inkább a számunkra megfelelő darabot. Kezdőként egyáltalán nemkönnyű a megfelelő síruházat kiválasztása, ezért érdemes kikérni a bolti eladó véleményét. A jobb sport szaküzletekben biztosan tudnak olyan tanáccsal szolgálni, amelyeket érdemes megfogadnunk.

A kesztyű kiválasztása során általában azt a hibát szokták elkövetni, hogy túl szorosat választanak. A szoros kesztyűben jobban fázik az emberi kéz, így inkább válasszunk olyan darabot, ahol az ujjaink végénél marad egy vagy két centiméter. Túlzásokba viszont ne essünk, hiszen egy túlzottan nagy kesztyű nem teszi lehetővé a síbot megfelelő markolását.

A sapkák kiválasztása észérvek mellett történjen. Ne válasszunk olyat, aminek rossz a szellőzése, mert a homlokunk megizzad alatta. Ha ehhez jó nedvszívó képesség is társul, akkor olyan szinten átázhat, ami már az egészségünket veszélyezteti. Érdemes tehát meleg, de megfelelően szellőző sapkát választani. A zoknik esetében viszont válasszunk kifejezetten sízéshez ajánlott zoknit; a sízokni megfelelően védi a lábat a hidegtől és a cipő okozta kényelmetlenségektől. Egy rossz zokni választás a nap végére megbosszulhatja magát, így ennek a jelentőségét nem szabad alábecsülni.