Schisandra, a kínai ötízű gyümölcs

Kína egyik fontos fűszer és gyógynövénye a Schisandra, melyet ötízű gyümölcsnek vagy életbogyónak, esetleg kínai kúszómagnóliának is neveznek. Termése a ribizlihez hasonlóan piros és fürtökben nő.

[wp_ad_camp_1]

A növény Knaában Koreában és Japánban honos, teljesen télálló, talajban nem válogató, lombhullató kúszónövény, melyet őshazájában évszázadok óta használnak gyógyítási célokra, az egyik legalapvetőbb gyógy- és fűszernövény. Termése egy körülbelül 5-6 milliméter átmérőjű piros bogyó, mely fürtökben terem, olyan, mint a ribizli. Augusztus és október között érik. A bogyóját frissen vagy szárítva, esetleg pépesítve fogyasztják, leveléből és a gyümölcsből kiszárítva gyógytea készíthető. Kínában a fiatal, zsenge leveleket zöldségként hasznosítják. Eredeti élőhelyén 250-1700 méteres magasságban, vízmosásokban nő, jól tűri a félárnyékot, de a megfelelő gyümölcsterméshez sok napfényre van szüksége. Itthon is ültethető, jól tűri a telet. Sárga egyivarú virága, szép levelei miatt dísznövénynek is kiváló.

Amellett, hogy itthon dísznövényként tartják, ki kell emelni jótékony hatásait, amik miatt gyógynövényként kitűnő. Frissítő, regeneráló és stresszoldó hatással bír, gyakran helyettesítik vele a ginsenget. Javítja a női és férfi nemi szervek működését, fokozza a nemi vágyat. Köptető, köhögéscsillapító hatása miatt megázásra, légúti panaszokra is jó, hatékony fájdalomcsillapító. A szív és érrendszer működését is támogatja, csökkenti a vérnyomást és nyugtatja az idegrendszert. Az álmatlanság hatékony ellenszere, emellett a feledékenység csökkentésére is alkalmas. Bizonyos betegségek, a hepatítisz, reuma, cukorbetegség leküzdésében is nagy segítséget jelenthet. Krémként alkalmas az allergiás bőrbetegségek kezelésére.