Sokak kedvence, a szilvás gombóc

Az édes ízek szerelmesei számára a szilvás gombóc valószínűleg nagy kedvencnek számít. Ezt az édes tésztaételt főételként, de akár desszertként is fogyaszthatjuk, elkészíthetjük kalóriaszegény formában, de dönthetünk a hagyományos, burgonya és liszt keverékéből készült tészta mellett is.

[wp_ad_camp_1]

A tésztához burgonyát főzünk héjában, majd ezt összetörjük, liszttel érjük el a kívánt állagot, kinyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. Ennek közepére kerül a szilva. Miután gombócot formázunk a négyzetekből, megfőzzük azokat, és hagyományosan pirított zsemlemorzsába forgatjuk, végül porcukorral megszórva tálaljuk. Természetesen szilvás gombóc készítés kapcsán is igaz az az örökérvényű igazság, hogy ahány ház, annyi szokás. Van, ahol a tésztához tojást is adnak a háziasszonyok, mások előnyben részesítik a fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű változatokat, de a prézli helyett is használhatunk például zabkorpát. A szilvás gombóc egyébként- hasonlóan a többi, gyümölccsel töltött gombóchoz- az osztrák gasztronómiából került át hozzánk, s ma már minden háziasszony ismeri elkészítésének módját.

Az osztrák konyhákban Knödelnek nevezték az ilyen gombócokat, melyek kicsik és nagyok hamisítatlan kedvencének számítanak. Mivel a burgonya elég sok keményítőt tartalmaz, így bizonyos diéták esetében nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyul, de kalóriaszegényen elkészítve, az alapanyagokat lecserélve csökkenthető a kalóriamennyiség. Bár a szilvás gombóc elkészítése elég időigényes, de a család elégedettsége az ebédlőasztalnál garantáltan feledteti majd a konyhában töltött időt. Bevonhatjuk a gyerekeket is a főzésbe, hiszen a gombócok formázása izgalmas elfoglaltság számukra. Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét az édes, laktató finomság.