Sötétben is eléldegélő szobanövények

Ha pl. alagsori lakásunkat szeretnénk zöld növényekkel otthonossá tenni, vagy folyosón, irodában, kisablakú helyiségben növényt elhelyezni, ahol kevés a természetes fény, válasszunk az alábbi növények közül.

Szobai futóka, ami, ismert szív alakú leveleiről. Nagyon igénytelen; jól fejlődik cserepes növényként, de tartható vázában, üvegben is. Felfuttatható, vagy hagyhatjuk, hogy lefelé csüngjön. Ugyanígy a szintén szív alakú levelű  filodendron is ültethető cserépbe, de tartható vízzel teli üvegben, és támasz segítségével ez is felfuttatható, vagy szintén hagyható lefelé csüngeni. Amikor a növény már túl hosszú, vissza kell vágni, a levágott darabot vízben gyökereztetni – így szaporítható – majd gyökeresedés után ismét cserépbe ültethető.

Általában mindenki által ismert az anyósnyelv, ami kiváló beltéri légtisztító és félhomályban is növekedni képes növény. Óvatosan szabad csak öntözni, különben a gyökere rothadásnak indul. A nyílhegy alakú világoszöld, fehéren tarka levelű nyíllevél is kúszó dísznövény, szintén szépen fejlődik gyenge fényviszonyok mellett, csakúgy, mint a kukoricalevél, de ez a fajta viszonylag igényes, a hőmérsékletet és a páratartalmat illetően.

A szép zöld, szürke és ezüst árnyalatú, sárgás vagy fehéres foltokkal, csíkokkal tarkított leveleivel a rákvirágnak nagyon dekoratív a mintázata, amit, szintén félárnyékban kell tartani, mert a közvetlen napfényt nem kedveli. A buzogányvirág vagy diffenbachia is tartható olyan helyen ahol nincs elegendő fény, míg a vitorlavirág haragoszöld leveleivel és gyönyörű fehér virágaival egyrészt nagyon mutatós, másrészt a gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődő dísznövény. Végül utoljára említve a zámia nevű növény is kevés fény igényű pozsgás szobanövény, ami nagyon lassan növekszik.