Sportolás előtt melegíts be helyesen!

Sokan eldöntik, hogy holnaptól a sporté lesz a főszerep, holott ez nem megy ilyen könnyen, hiszen ha egyik napról a másikra akarsz elkezdeni rendszeresen edzeni, akkor nagy lehet a sérülés kockázata. Hogy esetleges izomláz, vagy izom húzódás ne vegye el a kedved a sporttól rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen a bemelegítés, amihez most adunk pár tippet!

[wp_ad_camp_1]

A pulzusszám megemelésének egyik leghatékonyabb módja a helyben ugrálás. Te csak nyugodtan rázogasd, illetve tárd szét a végtagjaidat, ugyanis a látszólag bugyuta mozdulatsor szinte képez azonnal csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetedben, így pedig javítja a hangulatodat is. Ha pedig már a hangulatnál tartunk, akkor a zenét is meg kell említeni. A bemelegítésnek ugyanis nem kell síri csöndben zajlania. A zene segít megtörni az unalmas rutint, de még ösztönöző hatása is van. Már azzal is jól felkészíted a tested a sportra, ha a kedvenc számodra táncolni kezdesz.

A már speciálisabb mozdulatok között ajánlott a guggolásokat, a kitöréseket és a karkörzéseket választani, melyek bizony nemcsak az edzés, de a bemelegítés részei is lehetnek. Ezek a mozdulatok képesek egyszerre nyújtani és dolgoztatni is az izmokat. A bemelegítés másik fontos részel lehet, ha egyszerűen utánozd azokat a mozdulatokat, amelyeket majd az edzés során fogsz végezni, vagy ha súlyzózni készülsz, akkor emelgesd a karod és a lábad bemelegítés során súlyok nélkül.

A rugalmasság és a hajlékonyság ugyancsak nagyon fontos a sport során, így a bemelegítés végeztével jöhetnek a nyújtások is. A legjobb, ha valamilyen csavaró mozdulatokat is beépítesz a rutinodba. Főleg a csípő, a derék és a vállak környékén ajánlott az ilyen típusú gyakorlatok alkalmazása. Az álló helyzetben történő feladatoknál törekedj mindig az egyensúlyod megtartására, ha pedig kell, akkor inkább támaszkodj meg a kezeddel, mint sem eless!