Szeszes ital korlátozás Magyarországon is?

Már több európai országban és Amerikában is működik a rendszer, tehát szeszes italt csak meghatározott helyeken lehet vásárolni. Emellett az áruk is igen magas, így a vásárlás, illetve az alkohol fogysztás mértéke nagyban csökkent. Ennek leginkább egészségügyi okai voltak, a lakosságot szerették volna védeni az alkohol káros hatásaitól.

[wp_ad_camp_1]

Sajtóértesülések szerint Magyarországon is tervben van a szeszes italok árusításának a korlátozása, azaz csakis a meghatározott helyeken lehetne vásárolni 15-20 százalék feletti alkohol tartalmú italokat. Mivel 2010-ben engedélyezték hazánkban az otthon történő pálinkafőzést, így bárki legálisan, adómentesen főzhet olyan minőségű alkoholt, amilyet csak szeretne, így a korlátozás nálunk egy kissé érdekesen hatna. Elvileg csakis koncessziós boltokban lehetne a sörnél nagyobb alkoholtartalmú italokat vásárolni, teljesen állami mederben terelnék az alkoholok vásárlásának felügyeletét.

Valószínűleg az állampolgárok egészségének védelme, a munkahelyteremtés és a nagyobb állami kontroll lenne a fő cél, viszont a szeszes italok árusításának korlátozása, koncessziós boltokba terelése nem csak előnyökkel, hanem némi hátránnyal is járhat. Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint több buktatót is lehet a dologban, ami problémát okozhat hazánkban.

Kiemelte a nulla kulcsos adózást az otthoni pálinkafőzés esetében, így ha az üzletekben drágulni fognak az italok és nem lehet mindenütt beszerezni, akkor tovább fog nőni a házaktól történő vásárlás, valamint munkahelyek szűnhetnek meg, hiszen sok üzlet a szeszes italok árusításából tartja fenn magát és abból fizeti alkalmazottait. A legnagyobb gond pedig az úgynevezett alkoholturizmus lehet, azaz a külföldről történő beszerzés kedvezőbb árakon.