Szűrővizsgálatok, melyeket időnkét muszáj elvégeztetni!

Először talán úgy tűnik, hogy lehetetlen nyomon követni az összes olyan szűrővizsgálatot, amelyen illene átesnünk legalább évente egyszer. Cikkünkben viszont összegyűjtöttük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, hogy könnyebb legyen átláthatóság, hogy eltudjon igazodni a tanácsok és javaslatok sokasága között.

[wp_ad_camp_1]

Általános laborvizsgálat: Évente egyszer mindenképp végeztesse el a vér- és vizelet vizsgálatot, mivel ennek eredményéből több betegségre is fény derülhet, valamint tisztában lehet vele, hogy mire kell odafigyelnie a jövőben. A vérnyomást ugyancsak érdemes elvégeztetni tizennyolc éves kor felett évente.

Cukorbetegség: Amennyiben a betegség rizikófaktorainak valamelyike fennáll, azonnal keresse fel orvosát és kérje ki tanácsát, végeztessen el egy gyors glükóztesztet. Rizikófaktornak számít, ha a családban előfordul diabétesz, a terhességi cukorbaj mint kórelőzmény, adott a túlsúlyosság, a mozgáshiányos életmód, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Bőrrák: Ezt a vizsgálatot húsztól egészen negyvenéves korig két évente érdemes bőrgyógyász által elvégeztetni. Természetesen önvizsgálattal havonta egyszer magunk is ellenőrizhetjük, hogy történt-e elváltozás a bőrünkön és ha igen, akkor mutassa meg azonnal szakembernek.

Méhnyakrák: Ezt a vizsgálatot nem szabad elhanyagolni, évente meg kell ismételni! A vizsgálathoz kenetminta is szükséges. A méhnyakrák megelőzése érdekében huszonegy éves kortól, illetve a szexuális élet megkezdése után mihamarabb elvégezendő.

Mellvizsgálat: Mivel saját magunkánál jobban senki sem ismeri a testünket, ezért a nők havonta vizsgálják át alaposan a mellüket az esetleges rendellenességek gyors felismerése miatt. Évenként természetesen szakorvos által végzett mellvizsgálat is ajánlott, sőt negyven év fölött pedig minden évben be kell jelentkezni mammográfiás vizsgálatra.