Tabata tréning, avagy pár perc mozgás is számít

Sokan vagy inkább mindenki szeretné magát formába hozni és egyre többen kezdenek is el sportolni, annak fontosságát felismerve, de még így is nagyon sok embernek egyszerűen nincs arra ideje, hogy rendszeresen sportoljon vagy nem tud erre pénzt szánni. A Tabata tréning ideális megoldás, hiszen csupán napi 4 percet vesz igénybe, igazán egyszerű és ingyen van!

[wp_ad_camp_1]

A Tabata tréningformát Isumi Tabata fejlesztette ki. Az edzéssorozat lényege az, hogy ha az alapgyakorlatokat rövid ideig, de annál intenzívebben végezzük el minden egyes nap, azzal biztosítani tudjuk a szervezetünk számára a kellő mozgásmennyiséget, valamint még fogyaszt is. A tréning csupán 4 percet vesz igénybe, ez idő alatt meghatározott struktúra szerint kell aktívan mozogni. 20 másodpercnyi mozgás után10 másodpercnyi pihenés jár és ez ismétlődik folyamatosan.

A Tabata tréningsorozat 4 különböző gyakorlatokból áll, melynek leggyakoribb elemei a helyben futás, térdemelés fekvőtámaszban, fekvőtámasz, felülés, négyütemű fekvőtámasz és persze különböző ugrálások. A lényeg, hogy olyan gyakorlatot válasszunk, mely egész testünkre hat. A gyakorlatok sorrendjének igazából bármit választhatunk, mivel mindegyik remek kardiogyakorlat. Ami inkább fontos az, hogy a négyféle gyakorlat elvégzése után ugyanezt ismételjük meg, azaz mind a 4 gyakorlat kétszer szerepel a tornában.

A változatosságra ügyelni kell! Ezt azáltal tudjuk biztosítani, hogy minden nap más és más gyakorlat összeállítást végzünk el. Lehetünk kreatívak, hiszen maguk a gyakorlatok szinte bármilyenek lehetnek, egyetlen feltételnek kell megfelelniük, mégpedig, hogy alaposan átmozgasson bennünket. Ha már jól belejöttünk a tornába, akkor az intenzitást fokozhatjuk azzal, hogy súlyzókat is alkalmazunk. A Tabata lényege tehát, hogy 20 másodpercen keresztül a lehető legerőteljesebben végezzük a gyakorlatokat, olyan intenzíven ahogyan csak lehet.