Támogatás a tejtermelők és cukorrépa termesztők számára

Új hír röppent fel, miszerint több támogatásra számíthatnak a tejtermelők és a cukorrépa termesztők is egyaránt. Ezek szerint tejkilogrammonként 60 fillérrel emeli meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az idén kifizetett, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatást. Ez, bár kevésnek tűnhet, viszont több mint egymilliárd forint többletbevételt jelent a termelők számára.

[wp_ad_camp_1]

Továbbá az idei évben még a cukorrépa-termelők is mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatás kifizetésére számíthatnak, amit Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár jelentett be egy budapesti szakmai fórumon.

A kormány az állattenyésztés támogatásával az elmúlt évtizedben a mezőgazdaságon belül kialakult 32 százalékos részarányának jelentős növelését szeretné ezáltal elérni, a cukorrépa termelők támogatásával pedig a hazai cukortermelési potenciál megőrzését szeretné elősegíteni. A hírek szerint a támogatásokat még az idén kifizeti a vidékfejlesztési tárca, amire így már a legtöbb gazda méltán számíthat is.

Az államtitkár közlése szerint az agrárgazdaság külkereskedelmi többlete az idén, a mostoha és igen csak változatos időjárási körülmények miatt várhatóan a csökkenő kibocsátás ellenére is elérheti akár a 3 milliárd eurót is, ami még így is szép összeget tesz ki.

Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az ágazat helyzetét értékelte és a gyűlésen azt is elmondta, hogy a pozitív egyenleg az idei első nyolc hónapban 2,5 milliárd eurót tett ki. A hír alapján az éves teljesítmény nagy valószínűséggel meghaladja a tavalyi 2,7 milliárd eurós szintet, ami eddig rekordnak számított.

Az államtitkár továbbá kihangsúlyozta, hogy az agrárkormányzat nyitott a konstruktív párbeszédre a MOSZ-szal az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésben, tehát sem az új földtörvényjavaslat, sem a tervezett új szövetkezeti törvény nem végleges.