Tanácsok a derékfájás elkerüléséhez

A derékfájás sajnos sokakat érintő betegség, illetve állapot. Sok dolog kiválthatja, de leginkább a helytelen testtartás az, ami miatt felbukkan. Egy kis odafigyeléssel ezért sokszor elkerülhető lehet a kínzó derékfájás. Most adunk pár tippet, ami talán neked is segíthet.

[wp_ad_camp_1]

Fontos szerepet tölt be a megelőzés során a helyes alváspóz. A nem megfelelő alváspóz, vagy a fekhely rossz minősége könnyen előidézheti ugyanis a panaszokat. Próbáld ki, hogy ma az oldaladra fekszel, és egy egészen lapos nagypárnát teszel a két térded közé. Ez a támogatott magzatpóz segít abban, hogy a gerinced egyenesben tudd tartani.

A görnyedés sokakat érint, holott elképesztően rossz hatással van a gerincre, a derékra. Hosszú távon deformálja a gerincet, de emellett a tüdőt és a szívet is összenyomja, ezzel pedig meggátolja az oxigénellátást az egész testben. Az ideális tartás, ha egyenes ülsz vagy állsz laza vállakkal és karokkal, de semmiképpen nem kell megfeszülnöd eközben. Hogy támogasd az egyenes tartást, törekedj rá, hogy az asztalod és a széked is ennek megfelelően legyen párosítva.

A gyógyszerekkel mindig nagyon óvatosan kell bánni, így a derékfájás esetében is. Hazánkban kétféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapító tud segíteni. A nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők, valamint a paracetamol hatóanyagú készítmények. De ezeket is már csak akkor vedd magadhoz, ha nagyon kínzó fájdalmat érzel, hiszen mindkettőnek vannak mellékhatásai is.

A gyógytorna nem csak a gerincferdülésben szenvedő betegeknek segít. A szakemberek sokszor egészséges felnőtteknek is megmutatják, hogyan kell valójában helyesen állni, ülni és feküdni, illetve mutatnak olyan otthon végezhető gyakorlatokat is, melyek segítik a gerinc menti izmok erősödését, így a hétköznapokban a hasznodra lehetnek.