Tanuld meg, hogy mit ehetsz-ihatsz edzés előtt és után!

Amíg adott ételek pozitívan befolyásolják a teljesítményt, addig némely étel kifejezetten rossz hatással van a sportra. Éppen ezért, ha elhatároztad, hogy formába lendülsz az új évben, akkor csináld azt helyesen, és tanuld meg, hogy melyek azok a harapnivalók, melyek jótékonyan befolyásolják a teljesítményed és melyek azok az ételek, melyeket edzés előtt vagy után jobb kerülni.

[wp_ad_camp_1]

Nagy tévhit, hogy péksütemények tiltólistán vannak az egészséges táplálkozás jegyében. Természetesen a fehér lisztből készült és finomított cukorral készült finomságok valóban az egekbe emelhetik a vércukorszinted, de a teljes kiőrlésű gabonából készült falatok épp ellenkezőleg hatnak, gondoskodnak a hosszan tartó teltségérzetről, illetve rengeteg rosttal látják el a szervezeted, épp ezért edzés előtt ajánlott a fogyasztásuk.

A banán magas káliumtartalmának hála jól ismert gyümölcs a sportolók körében. A kálium ugyanis nemcsak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében segít, de még az elektrolit-háztartás egyensúlyának fenntartásában is. Mivel edzés során adott a fokozott izzadás, ami sóveszteséggel is jár, nem csak innod kell mozgás után, hanem pótolni kell az elveszett ásványi anyagokat is. Egy közepes méretű banán már elegendő káliumot biztosít, ráadásul által az izomgörcs is megelőzhető.

A bogyós gyümölcsök épp olyan jól jönnek azok számára, akik edzenek, mint a banán. Minden gyümölcs, aminek valamilyen „berry” a neve, annak fogyasztása melegen ajánlott. Fogyassz tehát epret, málnát, áfonyát vagy szedret. Az ilyen gyümölcsökben nagyon sok antioxidáns és polifenol van, márpedig edzés előtt és után kiemelten fontos a megfelelő antioxidáns-bevitel, hiszen általuk védheted meg az izmokat a szabadgyökök okozta sérüléstől, biztosítják a gyors regenerációt.