Társkeresés a 21. században

Minden ember meg szeretné találni a párját. Ez az egyik alapvető törekvésünk az életben, lévén az ember egy társas lény. És egyébként is sokkal könnyebb úgy élni az életet, hogy van mellettünk valaki, aki támogat minket, ott van, amikor szükség van rá, akivel megoszthatjuk a nagyobb és a mindennapi problémáinkat is, és aki szeret minket. Azonban e társ megtalálásának a folyamata nagyon sokat változott az utóbbi évszázadokban, évtizedekben, de akár az utóbbi években is.

Néhány nemzedékkel ezelőtt még az volt a bevett eljárás, hogy a fiatalokat a szüleik házasították ki, ők választottak nekik párt. Főként igaz volt ez a lányokra, akiket jóformán eladtak. Akkor még szóba sem került a szerelem a párválasztás során. Persze ez változásnak indult, és a közelebbi felmenőink már mind maguknak választottak párt. A társkeresésnek pedig számos színtere volt, kezdve a délutáni bálokkal, majd az időben előre haladva a diszkókkal, kocsmákkal, és egyéb lehetőségekkel.

A 21. századra azonban a szokványos ismerkedés is új irányokat vett. Ebben pedig legnagyobb mértékben az internet és az okoseszközök elterjedése játszott szerepet. A fiatalok és kevésbé ifjak is egyre gyakrabban regisztrálnak különböző társkereső oldalakra, illetve egyre több olyan alkalmazást használnak, amelyek kifejezetten a randizás miatt lettek piacra dobva. De ha nem is nézzük ezeket a portálokat vagy applikációkat, akkor is másként ismerkedünk.

Hiszen, ha személyesen is találkozunk valakivel először, akkor is az az első lépésünk, hogy megkeressük a Facebook adatlapját, és a lehető legtöbb információt próbáljuk meg elérni róla. Ez persze igencsak megcsorbítja a személyes ismerkedés lehetőségeit. De hogy valójában az előnyei vagy a hátrányai vannak-e túlsúlyban az ilyenfajta ismerkedésnek, azt nehéz megmondani. Nyilván pozitívumokat és negatívumokat is a számlájára írhatunk.

Ahogy azonban idáig is változtak a társkeresés szokásai, úgy szinte biztosra vehetjük azt is, hogy a jövőben is fognak. Az pedig, hogy az a mostanitól mennyiben fog eltérni, csak az évek előrehaladtával fog kiderülni.