Tarts állatot, hogy egészséges legyél!

Akiknek van háziállatuk, sokat tudnának mesélni arról, hogy mennyivel jobb az élet velük, mint nélkülük. A feltétel nélküli szeretet mellett egy kisállat segíthet megbirkózni a stresszel, a depresszióval, javíthatja a szellemi frissességet, sőt a szívrohamtól is megóvhatja a gazdáját.

[wp_ad_camp_1]

Egy 2002-ben végzett tanulmány szerint a résztvevők kevesebb stresszel oldották meg a feladatokat, amikor állatok is voltak a közelükben. A drog- és alkoholfüggőséggel foglalkozó szakemberek nemcsak helyeslik, de egyenesen javasolják, hogy a betegek tartsanak állatot, mert általuk olyan biztonságos és bizalommal teli légkör alakul ki, ami nagyban segíti a terápiát és a rehabilitációt.

A kutatások kimutatták azt is, hogy az állatok közelsége csökkenti a vérnyomást, elsősorban azoknál, akik magas vérnyomásos betegségben szenvednek. Hasonlóképpen működik az ember és állat közötti kapcsolat a fájdalomérzet szempontjából is. A háziállatok ízületi fájdalom vagy migrén esetén többet érhetnek, mint egy nagy adag fájdalomcsillapító, mégpedig azért, mert csökkentik a szorongást. Minél kisebb a szorongás, annál kisebb a fájdalom is.

Egy állat társaságában lenni egyértelműen jó hatással van a közérzetre. Akik állatot tartanak, általában kevésbé zaklatottak és naponta több örömteli pillanatot élnek át, mint az állatok nélkül élő emberek. Ez az oka annak, hogy a különböző mentális és pszichés betegségek kezeléséhez rendszeresen alkalmaznak terápiás kutyákat, akik a felelősségre is megtanítják a szocializáció útján megtorpant embereket.