Tegyél érte, hogy ne legyenek ajkaid cserepesek!

Bár nagyon fontos, de télen mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk folyadékot. Nyáron, amikor nagy a hőség, akkor jóval könnyebb meginni az ajánlott napi két litert, de télen ez már annál nehezebb. Holott sokszor egyetlen oka van az ajkak kicserepesedésének, ez pedig nem más, mint a folyadékhiány. Kiemelten ügyelni kell tehát arra, hogy akár forró italok, így teák és levesek formájában, vagy víz formájában, de meglegyen a kellő mennyiség.

[wp_ad_camp_1]

A kiszáradt ajkakat sokan nyalogatják, holott a további nedvesítés többen árt nekik, mint használ. Az ajkakon megtalálható természetes lipideket a nyalogatás által könnyen eltávolíthatod, sőt jóformán megfagyasztod a bőrt, ugyanis  meleg nyál a mínuszokban hamar szétfeszítheti az apró és érzékeny sejteket. A már eleve száraz ajkakat egy szó, mint száz, szigorúan tilos ilyen módon nedvesíteni, de a felhámlott bőrt tépkedni is.

A megfelelő ápolás természetes létfontosságú, ha egészséges ajkakat szeretnél. Először is csak óvatosan, egy törölközővel, vagy a fogkeféddel dörzsöld át a szádat. Ezáltal egyszerűen eltávolíthatod az elhalt hámsejteket. Most jöhet csak a hidratálás, amire a legjobb eszköz egy átlátszó, matt ajakír, ami a legtöbb gyógyszertárban, vagy drogériában megvásárolható. A krémet mindig és mindenképpen vidd magaddal az útra, hiszen egy-két napig folyamatosan ápolnod kell az ajkaidat, hogy azok újra egészségesek legyenek.

Már tudod, hogy mit nem szabad tenni és mit kell tenni, ha száraz a szád. Most lássuk, hogy mit tehetsz a megelőzés érdekében! A megfelelő folyadékfogyasztás mellett arra is figyelned kell, hogy ne fajuljon el helyzet, így ha érzed, hogy feszül a bőröd, akkor ne várd meg, míg az berepedezik. Az ajkak kicserepesedését, így a fájdalmas és kínos gond kialakulását elkerülheted, ha máris elkezdesz ajakápolót használni.