Tekintsünk be az ínycsiklandó balkáni konyhába

A szomszédunkban található Balkáni országok számos csodát rejtenek magukban, melyeket érdemes megtekinteni. Ha ide látogatunk, akkor végeláthatatlan hegyormok, csodaszép tengerpartok és mediterrán városkák fogadnak bennünket, de ez mellett, még kihagyhatatlanak számítanak a hagyományos ételeik is.

[wp_ad_camp_1]

Ezeknek a népeknek nagyban eltér a kultúrájuk és számos hagyományuk a magyar emberekétől. Ugyanis nagyon ízes, sokszínű a konyhájuk van, illetve igazán víg kedélyű, barátságos népről beszélhetünk. Az egyik leghíresebb ételük az egykori Jugoszláv diktátor egykori kedvence, ami nem más, mint a burek. Bizonyára sokan hallottak már róla. A legenda szerint az amerikai hamburger ellenében fejlesztették ki. A burek az első street-food ételek között terjed el a Balkán térségekben. Nagyon közeli rokonságban áll a török börekkel és az izraeli burekasszal. Mint sok más orientális étel, ez is igazából arab eredetű. Az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb változata a sós túros, de töltik darált hússal, spenóttal, krumplival, illetve édes változatai is megtalálhatóak, melyeket almával vagy meggyel készítenek.

A következő specialitás, amely szinte kötelező az a rostilj, amely a szerb ember leleményességét tükrözi. Ugyanis a mondás szerint bármiből lehet finomat készíteni csak egy kis parázsra lesz szükségünk hozzá. A rostilj valójában a grill közeli rokonának nevezhető. Ám sokkal intenzívebb fűszerezéssel készül. A csevap és pljeskavica darált húsból készült finomságok. A csevapot kis csíkokra, míg a pljeskavicát pogácsákra formázzák. Az eredeti recept szerint legalább kettő, de inkább három fajta húst kell összekevernünk ahhoz, hogy igazán finom legyen. Legfőképpen sertés, juh és szarvasmarha húsának keverékéből készítik.