Téli ízek a gondos vendéglátáshoz

Minden évszaknak megvannak a maga illatai és fűszerei, hisze tavasszal például az orgona, a citromfű és a szagos müge illata uralkodik, viszont ahogyan a nappalok rövidebbé válnak és a kandallóban ég a tűz, odakinn pelyhekben hull a hó, már más illatokra és ízekre vágyunk, érzékeinket nem tudjuk becsapni.

[wp_ad_camp_1]

Ilyenkor leginkább különlegesen intenzív fahéjon és a kardamomon van a hangsúly, a finom ánizsos süteményeknek és a forralt bor illatának örülünk csak igazán. Szervezetünk most is okosan dolgozik és ügyel ránk, az immunrendszerünk és a tudatalattink tökéletes összhangban van, ugyanis az említett fűszerek, azok amelyek az egészségünknek most jót tesznek, amelyeket ilyenkor bőségesen kellene mindenkinek fogyasztania.

Nem véletlen az sem, hogy például a karácsonyi vásárok idején egy illat vonzz mindenkit mágikusan a gyógynövényes és a bonbonos standokhoz. Ez az illat gyakran felülmúlja tárasait, minden mást felett uralkodik. Ez az illat természetesen az ánizsé. Ha jobban belegondolunk az ánizsos süteményeknek, ánizsos bonbonoknak vagy éppen az ánizsteának mindig egészséges hangzása, illetve illata van.

Az ánizs tulajdonképpen a gondtalan lakmározásért és a légutak felszabadításáért felelős. Mivel már a szájban serkenti a nyálmirigyeket, így az ánizs fogyasztása meleg, kellemes érzéssel tölt el, valamint gondoskodik a gyomorban is a mirigyek nagyobb aktivitásáról, tehát különösenideális az emésztés támogatására, ami a karácsonyi ételek fogyasztása után felettébb fontos. Az ánizs görcsoldó tulajdonságai hatékonyan küzdik le a felfúvódásokat, igazából így nem is hiányozhat ilyenkor, mint fűszer.

Az ánizs emellett képes a megfázásos betegségeknél és légúti fertőzéseknél is segíteni, mivel olaja tágítja a hörgőket és jobb nyákoldásról gondoskodik, így ha csak mód van rá az ünnepek alkalmával és után várjuk vendégeinket finom ánizsos süteményekkel.