Termesszünk sárgarépát!

A sárgarépa az egyik legismertebb, legkedveltebb és legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Magas A-vitamin tartalma miatt kivételes szerephez jut a táplálkozásban. Termesztése egyszerű, ezért bárki sikerrel végezheti, ha rendelkezésre áll a megfelelő földterület.

[wp_ad_camp_1]

A sárgarépa fényigénye kifejezetten alacsony, ami lehetősé teszi az egészen árnyékos helyen történő termesztését is. Emiatt gyakran vetik a magját fasorok közelébe, ahol a napsütéses órák száma nem lenne elegendő a többi termesztett növény számára. A sárgarépa megelégszik a szórt fénnyel, így a kisebb fák lombjai által vetett árnyék nem hátráltatja a fejlődésben.

A sárgarépa hőigénye sem sokkal nagyobb, bár nem nevezhető kivételesen hidegtűrő növénynek. Akár már 2 fokon is csírázásnak indul, fejlődési optimumának alsó határa pedig 9 fok közül alakul. A 24-27 foknál magasabb hőmérsékleteket a lomb még jól viseli, de a gyökérzet számára már nem ideális.

Közepes vízigénnyel rendelkezik. A rendelkezésre álló vizet jól használja fel, csipkézett apró leveleinek köszönhetően pedig kis kipárolgással rendelkezik. A csírázás időszakában igényel nagyobb mennyiségű vizet, illetve a nyári hőségben igényel rendszeresebb locsolást.

A sárgarépa tápanyagszükséglete közepesnek mondható; különösebben a káliumra van szüksége, amely a szárazanyag képzésben játszik nagyon fontos szerepet. Azonban tudni kell, hogy a túl sok kálium káros a sárgarépa minőségére nézve; ha túladagoljuk ezt a makroelemet, az esetben jelentősen csökken a répa cukortartalma, ami jelentős minőségromlást eredményez. Ilyen esetben a répa íztelenné válik. A megfelelő mennyiségű nitrogénre is oda kell figyelnünk, amely a növekedésben játszik fontos szerepet. Ha a növény hiányt szenved ebből az elemből, akkor a levelek sárgulásával jelzi.