Tippek a pormentes otthonért

Lehet bármennyire is tiszta a lakás, szinte biztos, hogy valamennyi por mégis található benne. Portalanítani napi rendszerességgel érdemes, de sokszor még ez sem elég azoknak, akik allergiától, asztmától vagy egyéb légúti betegségektől szenvednek.

[wp_ad_camp_1]

A porban található piszok, pollen, penészgomba spóra, elhalt hámsejtek, hajszálak, vegyi anyagok. Ha minimálisra csökkentjük otthonunkban a por mennyiségét, nagyban javíthatjuk a levegő minőségét, meghosszabbíthatjuk bútoraink, elektromos berendezéseink élettartamát. Ebben a lábtörlő is nagy segítséget nyújt, megakadályozza, hogy kintről behordjuk a piszkot, ami a por nagy részét alkotja.

Ellentmondásnak tűnhet, de jobb ritkábban szellőztetni, ha kevesebb port szeretnénk a lakásban. Kintről csak úgy áramlanak befelé a porszemcsék, melyek aztán nemcsak az ablakpárkányon, de a padlón és a szekrények alatt is kis telepeket képezve gyűjtik magukba a többi piszkot. Főleg szeles napokon jobb az ablakot zárva tartani.

A szőnyeg a lakásban talán a legnagyobb porfogó. Érdemes tőle megszabadulni, mivel a porszívózással szinte alig csökkenthető a szálak között mélyen megbújó por mennyisége. Helyette a kőburkolat, a fa vagy laminált padló, a csempe és a műanyag padló is ideálisabb azok számára, akik érzékenyek a porra.

A víz erejét nem lehet lebecsülni a porral szemben. A porszívózás utáni felmosás gyakorlatilag a por 90%-át képes eltávolítani a padlóról. Nem szükséges a felmosóvízhez semmilyen vegyszert adagolni, a tiszta vízzel is elérjük a kívánt hatást.