Tudd meg mit bánnak meg legtöbbször a haldoklók!

Egy Ausztráliában élő ápolónő végstádiumban lévő betegekkel foglalkozott. Hosszú évek alatt így volt ideje arra, hogy összegyűjtse azokat a dolgokat, amiket a haldoklók a leginkább megbántak amikor az életük végéhez értek. Az ápolónő, avagy Bronnie Ware haldokló betegeit azok utolsó heteiben megkérdezte, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket máshogy csináltak volna az életük során, mi azt amit nagyon megbántak. A leggyakoribb megbánásokat most Te is megismerheted!

[wp_ad_camp_1]

Első helyen állt az a megbánás, hogy nem a saját életüket élték a haldoklók, hanem folyamatosan mások elvárásainak akartak megfelelni. A halál torkában a legtöbben tehát azt bánták meg, hogy úgy érzik valójában, nem is a saját életüket élték, ugyanis okkal inkább mások elvárásai szerint cselekedtek. Elmondták még azt is, hogy sokan még az álmaik felét sem teljesítik be, holott jól tudták, hogy mindez csak rajtuk múlt.

A másod helyen a listán a sok munka állt. A nővér elmondása szerint ez a megbánás szinte minden férfi betege szájából elhangzott. A férfiak többsége azt bánta, hogy a munkájuk elvette az időt a családjuktól, a gyermekeiktől, nem volt idejük szeretteikkel foglalkozni, csak a munkával és pénzkereséssel törődtek és így elmentek az élet apró örömei mellett. Úgy halnak meg, hogy nem volt tartalmas az életük, az sokkal inkább egy mókuskerékre hasonlít. Nagyon sajnálták, hogy nem töltöttek több időt szeretteikkel.

Az ezüstérmes helyezett a megbánások listáján az volt, hogy nem bátorságuk az érzéseiket kimutatni a megkérdezetteknek. Nagyon sok haldokló úgy érezte, hogy az élete nagyon is középszerű volt, és közel sem teljes, ugyanis sok esetben nem volt hű a saját érzelmeihez, nem azok szerint cselekedett, sőt azokat még csak ki sem tudta mutatni szerettei irányába. A ki nem mondott dolgok pedig sokaknál vezettek még betegséghez is. Még mindig jobb tehát valamit kimondani és megbánni azt, mint ki sem mondani és aztán azt örökre bánni.