Tudnivalók a sushiról

A világ minden táján elterjedt ételek közül az egyik legismertebb a sushi, amelynek rengeteg fajtája ismert. Története több mint ezer évre nyúlik vissza és az évszázadok során vált elterjedté és népszerűvé. A nyugati kultúrában is egyre többen fogyasztják és egy elég megosztó ételnek számít, vannak, akik nagyon szeretik és vannak, aki kifejezetten idegenkednek tőle.

A sushi őshazája Japán, azonban Kínából terjedt át a szigetországba. Hagyományos változatában az erjesztett halas rizs, amit sóban tartósítanak. Ez a módszer Délkelet-Ázsiából származik, ahol még ma is alkalmazzák. A nyers, megtisztított halat egy nagy kő segítségévek só és rizs között lepréselték, majd néhány héttel később a követ eltávolították és néhány hónapig letakarva érlelték. Az érlelés alatt az erjedő rizsből származó ecet aminosavakká bontotta le a halat, melynek köszönhetően egy unamiban gazdag ízvilág jött létre. Neve az általános hiedelemmel ellentétben nem a nyers halat jelenti, hanem az ecetes rizsre utal. A későbbiekben a jobb ízhatás ás a tartósítás érdekében már az elején ecetet adtak a rizshez, és ezzel az erjesztési folyamatnak az ideje is sokkal kevesebb lett. A préseléshez használt követ pedig felváltották a bambuszformák.

A mostani sushi már sokkal kevésbé emlékeztet a hagyományosra és megalkotása egy Hanaya Yoheu nevéhez köthető, aki 1820-ban nyitotta meg első sushi boltját Yohei-zushi néven. Léteznek természetesen olyan helyek, ahol még készítenek tradicionális sushit, préseléses módszerrel.  Rengeteg fajta sushi létezik, melyeknek közös eleme a sushirizs. Az egyes sushi típusok különbözősége leginkább a töltelékből ered, valamint abból a módból, ahogy ezekből elkészítik az ételt. A nyugati kultúrában a leginkább ismert és elterjedt sushi változat az Edóból származó kézzel formált nigirizushi.