Tudnivalók az aloéról

Több olyan növény is van, amelyet otthon is tarthatunk és amelyeknek több pozitív hatóanyaga is ismert. Ilyen például az Aloé vera is, amely egyedülálló a növényvilágban, mivel több mint kétszáz hatóanyaga is ismert. Az aloé tartalmazza a teljes vitaminskálát és olyan létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, aminosavakat, és enzimeket tartalmaz, melyek kiváló hatással vannak az emberi szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

Az aloé egy féltrópusi növény, melyet több ezer éve használnak az orvoslásban. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tartották számon. A növény gélállományának legismertebb hatása, hogy gyulladáscsökkentő, antibiotikus, gombaölő és regeneráló. Mivel nagyon magas az enzimtartalma, az egyik legjobb enzimforrásnak számít. Az enzimek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára és fontos szerepük van a tápanyag-felszívódásban és a méregtelenítési folyamatokban. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Külsőleg leginkább a bőrbetegségek, bőrirritációk és csípések ellen jelent megoldást. Ezek mellett alkalmazható reumatikus, ízületi fájdalmakra is.

Hogyha otthon szeretnénk aloét tartani, akkor tudnunk kell néhány dolgot arról, hogy mik a növény legfőbb igényei. Nagyon fontos, hogy világos, tűző naptól védett helyen tartsuk. Mivel sivatagi területekről származik, ezért nem vízigényes és elég, ha hetente egyszer megöntözzük. Fontos, hogy a táljában ne álljon a víz, mert gyökerei könnyen elpusztulhatnak. A növény a harmadik évében már kis sarjakat hoz, melyeket 15 centiméteres nagyságnál le kell választani és külön cserépbe ültetni. A növény gélállományának felhasználása előtt, válasszuk le a bőrszövetet róla, majd jól mossuk meg a megmaradt aloin réteget. Készíthető belőle ital és zselé is. Használhatjuk arctisztításra is.