Tudnivalók az eukaliptuszolajról

Több olyan illóolaj is ismert, amelynek számos jótékony hatása van a szervezetre. Az eukaliptusz egy olyan növényfajta, amely Ausztráliában és Tasmániában őshonos, ma már azonban az egész világon elterjedt és leginkább a levelekben megtalálható esszenciális olajok miatt használják.

[wp_ad_camp_1]

Az eukaliptuszolaj összetétele és aromája fajonként változik. Az eukaliptuszolaj egy igazi csodaszer a téli időszakokban és talán sokan nem is gondolnák, hogy mi mindenre jó. Az olaj fűszeres jellegzetes illata és kesernyés íze igazán egyedi. Európában már a 19. században használták fertőtlenítésre, illetve toroköblítésre, torokgyulladásra, tüdőtágulás és asztma kezelésére. Napjainkban leginkább meghűlés, megfázás esetén alkalmazzák. Nyákoldó, antiszeptikus és hűsítő hatása miatt kiváló megoldás megfázás esetén, mindezek mellett pedig csillapítja a köhögést és szabaddá teszi az orrjukakat. Az olaj belégzése pozitív hatással van az asztmás betegekre is. Fejfájás, izomfájdalom és ízületi fájdalom esetén az eukaliptuszolajos borogatás, fürdő, esetleg masszázs, jelentősen enyhíti a tüneteket.

Az egyik fontos tulajdonsága, hogy az olaj párologtatása növeli a koncentrálóképességet. Ha esetleg tanulási nehézségekkel küzdünk, akkor mindenképp érdemes kipróbálni ezt a módszert is. Mivel fertőtlenítő hatása is van, akár a takarításban is hasznos lehet. Az illemhely és a konyha felületeinek tisztítására, vagy akár a felmosóvízbe csepegtetve, természetes fertőtlenítőként teszi tisztává a környezetet. Kevesen gondolnák talán, de a rovarok ellen is megoldást jelenthet, szintén a párologtatás módszerének alkalmazásával. Láthatjuk tehát, hogy az eukaliptuszolajnak számos pozitív hatása van különféle betegségekkel szemben és annak megfelelő használata sokat segíthet a problémákon.