Usui reiki képzése és gyómódja, módszere

Szinte ma már mindenki hallott az egyik legismertebb kézrátételes gyógymódról, melyet legtöbben csak Usui reiki néven illetnek. Ez az energetikai gyógymód Japánból származik és alig több mint 90 éves múltra vezethető vissza, noha a kézrátétel egy ősi régi hagyományokra visszanyúló technika. Erről bárki meggyőződhet, hiszen nem csak Japánban található energetikai gyógymód, a legtöbb földrészen kialakult valamilyen technikával történő kézrátételes gyógyítás. Így nem Usui reiki módszere az egyedüli ilyen technika, noha sokan hívnak minden kézrátételes gyógymódot reikinek. Tévesen.

[wp_ad_camp_1]

Usui reki gyógymódja és kialakulása

Egy csodálatos véletlen folytán jöt létre ez a módszer, hisz az alapító Mikao Usui mester nem kézrátételes gyógymódot szeretett volna létrehozni, hanem a megvilágosodást kereste. 21 napos böjt és meditáció során a Kurama-hegyen 1922-ben elérve a satori állapotát tapasztalta meg az egység állapotát és spontán jutott az energiával gyógyítás képességéhez. Módszerét Usui Reiki Kezelés az Elme és a Test fejlesztése néven hívta, melyet több éven át csiszolt míg elérte a végleges formáját. Míg az 1920-as években főként az önfejlesztés és meditáció kapott nagyobb hangsúlyt, addig 1925-től a tengerésztisztek csatlakozásával egyra nagyobb érdeklődés kísérte a kézrátételes gyógyítást. Különösen egyik tanítványa Chujiro Hayashi doktor bizonyult különlegesen tehetségesnek a gyógyításban és melyet szeretett volna tovább kutatni.

Dr. Hayashi elhagyva az Usui Reiki Ryoho Gakkai nevű szervezetet új kutatóközpontot és kezelő klinikát nyitott. Kidolgozta a kezelőágyon történő kezelést és klinikáján párban kezelték a gyógyítók a klienst, mely így még hatékonyabbá vált. Dr. Hayashi saját kezelési útmutatót is kidolgozott tanítványai számára. Bár ez a szervezet az 1950-es évek közepén bezárt, miután a háborút követően betiltottak minden alternatív gyógymódot, így a reiki ismertsége eltűnt a ismeretlenségben… ez a tanátadási vonal Chiyoko Yamaguchi támadt fel újra 1999-ben, aki korábbi visszaemlékezései és a családban megőzött eredeti dokumentumok révén újra rekonstuálható vált ez a rendszer, mely Jikiden néven indult útnak.

Usui reiki eredeti rendszere azonban nem halt ki teljesen, melyet ma is őriz a Gakkai nevű szervezet. Tekintettel azonban a törénelmi okokra és a japán társadalmi berendezkedésre, a Gakkai megmaradt ez zárt szervezetként, ahova csak meghívással lehet bekerülni kizárva a nyilvános képzések és kezelések lehetőségét. Bár Usui tardicionális rendszeréről sok információ előkerült az elmúlt két évtizedben, ma is titok mit és hogyan tanítanak az Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezetben, melynek jelenlegi 8. elnöke Ichita Takahashi úr a jikidenreiki.hu állítása szerint.

Usui reiki képzésének változása az idők során

Úgy tartják kezdetben nem behangolás, az energia átadás képessége a mester jelenléte és a különböző meditációs gyakorlatok végzésével ment át a tanítványokba. A Reiju – avagy beavatás, csak 1923-ban alakul ki, mellel hatékonyan átadhatóvá vált a módszer mindenki számára.

Usui reiki képzésében a másik könnyen észrevehető változás a fokozat struktúra változása. Míg kezdetben 13 fokozatban adták át a tanítást, addig az évek során ez leredukálódott 7-re, manapság 3-5 fokozatra osztva tanítják a Usui reiki tanítását, függően, hogy a hallgató melyik irányzat szerint tanul.

Az elmúlt évtizedekben változtak a technikák és az átadási ceremónia is. Ez különösen érintette a nyugati vonalat, melyet erősen befolyásolt a new age hatása és melynek befolyásolására számos új irányzat és iskola jött létre. Ezek száma mára meghaladja a háromszázat. Ebből fakad, hogy nyugaton nagyon sokféle elgondolás és képzési struktúra van, mely gyakran egyéni látásmódokat és tapasztalatokat tükröz.