Utazzon Grönlandra a földkerekség legnagyobb szigetére

Az északi sark csodálatos világa semmihez sem hasonlítható. Grönland a Föld legnagyobb szigete és a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége terület szerint. Földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag pedig a dán fennhatóság miatt Európához tartozik.

[wp_ad_camp_1]

A dán és a grönlandi kormány egy megállapítást dolgozott ki, amely szerint népként ismerik el a grönlandiakat és nyelvük is hivatalosan elismert. Grönland az észak-amerikai tektonikus lemezen fekszik és valamikor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával. A sziget belsejének felszíne a jég nyomása miatt háromszáz méterrel a tenger alatt fekszik és felszíni vízfolyás nem található a szigeten. A hatalmas gleccserek és völgyek csak a partvidéken alakultak ki és a nyári évszakban időnként hatalmas tömegben zuhan a jég a tengerbe. Az éghajlat Grönlandon arktikus. Nyáron a déli területeken a maximum hőmérséklet tíz és tizennyolc fok között mozog, télen az északi részen öt és tíz fok között van. Általában az időjárás szeles és nedves és nagyon hirtelen változik. Gyakori a ködképződés a partok közelében. A hóesés az év bármely hónapján előfordulhat de eső sohasem esik. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt a növényzet szegényes, állatvilága azonban sajátos (jegesmedve, farkas, sarki róka, fókafélék, cetek, stb.).

Grönland egy csodálatos hely, ahol lehetőségünk van a sarki fény megfigyelésére az őszi időszaktól egészen áprilisig. Az ide látogatónak mindenképp látnia kell Kelet-Grönland legnagyobb városát, Tasiilaq-ot, ahol a különböző színekben pompázó épületek páratlanok az egész világon. Ha ide utazunk, el kell látogatnunk Grönland fővárosába is, Nuuk-ba, ahol betekintést nyerhetünk az őslakosok életébe a helyi múzeumok segítségével és különböző túrákon vehetünk részt.