Utrecht város leírása

Hollandia negyedik legnagyobb városa és fő szárazföldi közlekedési központja Utrecht. Helyén már kétezer évvel ezelőtt is egy római erődítmény állt, 700 körül pedig már a római katolikus egyház fontos központja. 1122-ben elnyerte a városi rangot. 1579-ben a városban jött létre az Utrechti Unió, amelyet a Holland államiság kezdetének tekintenek.

[wp_ad_camp_1]

Az ipari forradalmat követően a 19. században Utrecht Hollandia egyik leggyorsabban fejlődő városa lett, területe a korábbi sokszorosára nőtt. A 20. században rengeteg marokkói, török és surinamei költözött a városba, a 2000-es években pedig nagyon sok kelet-európai, lengyelek, magyarok és szlovákok. Leghíresebb látnivalója a Dómtorony, ami a legmagasabb templom egész Hollandiában. Érdemes betérni a többi, középkorban épült városi templomba is, a Szent Péter, Szent János, Szent Jakab és Szent Miklós templomokba. Érdekes látnivaló a város csatornahálózata, ahol kis ladikokkal lehet közlekedni.

Érdemes felkeresni a város múzeumait és megnézni a belváros középkori épületeit. Éghajlata óceáni, enyhe téllel és nyárral és sok csapadékkal. Utrecht Hollandia fontos egyetemi központja is, itt található az egész ország legnagyobb egyeteme az Utrechti Tudományegyetem, ahol több mint harmincezer diák tanul. Rengeteg fesztiválnak ad otthont a város, amelyek közül a legjelentősebb az úgynevezett Régi zene fesztivál, ahol 1800 előtti zenéket játszanak. Szintén a város ad otthon a Holland Filmfesztiválnak is. Legnépszerűbb csapata az FC Utrecht futballcsapat, ami a város 25 ezer fős arénájában játszik.