Válságmenedzselés a Fujitsu Siemensnél

Habár a válságból való kilábalás ebben az esetben olyan nagyon látványosan nem valósult meg,  mégis a viszontagságos körülményekhez képest eredményesnek ítélhető meg a Fujitsunál végbement változások. A vállalat nem veszett el a globalizáció útvesztőjében. Mindenképpen pozitívumok figyelhetők meg a vállalat működésében.

[wp_ad_camp_1]

A negyedéves jelentések szerint egyes ágazatok már nyereséget mutatnak, és bizonyos országokban igen jelentős sikereket könyvelhetnek el. A 2003 szeptember 30-ig tartó első félév kimutatása alapján az első féléves aggregát árbevétele 19,3 Milliárd $ volt (1$ = 111 Jen árfolyamon számoltam). 2002 első félévéhez képest a nettó veszteség 1,3 milliárd $ -ról 2003 első félévében 527 millió $ -ra csökkent, amely hozzávetőlegesen 40 % ! –os veszteségcsökkenést jelent. Mindemellett az árbevétel jelentősen nem csökkent. Az elektronika berendezések üzletág pl. több mint 12 %-os növekedést ért el.

A válság az általános recesszió miatt még nem mondható megoldottnak, de talán már fellelhetők a világ gazdaságában biztató jelek, amelyek arra utalnak, hogy a Fujitsu hosszú távon továbbra is életképes lesz. Ehhez mindenképpen a nagyobb tudást igénylő termékek gyártása felé kell fordulnia, mert az olcsó kínai munkaerővel működő ázsiai cégekkel nem tud versenyezni. Ehhez viszont elengedhetetlen a kutatás, fejlesztés erősítése. Lényeges, hogy a piacon innovatív termékekkel jelentkezzen a Fujitsu.