Változtass költekezési szokásaidon egyszerűen

Ha te is azok közé tartozol, akik mindig tudnak okot találni a vásárlásra, szükséged van néhány változtatásra, hogy visszafogd a felesleges kiadásaidat. Pszichológiai módszerek léteznek arra, hogy átprogramozd az agyad és a költekezés helyett hasznosabb szokásokat vegyél fel.

[wp_ad_camp_1]

Egy pocsék nap végén sokkal könnyebben költjük a pénzt, hiszen ilyenkor beindul a jutalmazási mechanizmus. A felmérések szerint a költekezésre hajlamos emberek többsége főként hangulat-vásárló, azaz a dühöt, a csalódottságot és a boldogságot is a vásárlásra vetíti le. Ezen úgy lehet legkönnyebben változtatni, ha tisztázzuk magunkban az érzelmeinket és megtaláljuk a módját annak, hogy a levezessük őket. A szomorúságra néhány holmi nem jelenthet gyógyírt, sőt, a vékonyabb pénztárcától még rosszabb lehet a hangulatunk.

Ha bónuszt kapunk vagy hirtelen pénz áll a házhoz, nem kell sok, hogy elragadtassuk magunkat és az üzletekben kössünk ki. Mielőtt átlépnénk lakásunk küszöbét, gondoljuk végig, hogy mennyi más dologra lenne érdemes félretenni ezt a váratlanul jött pénzt. A legjobb, ha a nagyobb összegeket rögtön rátesszük a számlánkra, így biztosan nem fogják bizsergetni a zsebünket.

A legújabb okostelefon és a még nagyobb képátlójú tévé nélkül is van élet. Természetes, hogy vágyódunk a legújabb technológiai vívmányok után és mindenből a legjobbat, a legkorszerűbbet szeretnék használni, de ahelyett, hogy első felindulásból óriási összegeket áldoznánk rájuk, érdemes várni néhány hónapot, amíg lejjebb megy az áruk.