Varázsold újjá régi cipőid, avagy tippek és trükkök cipőápoláshoz

A legjobb, ha minden nap, amikor levetjük a cipőnket, akkor azt meg is tisztítjuk. Az új cipőket általában érdemes ápolószerrel is bekenni, és ha csak lehet óvni a nedvességtől, ami valljuk be télen elég nehezen kivitelezhető.

[wp_ad_camp_1]

A bőrcipők igen drágák, így érdemes azokat rendben tartani. A rugós sámfa egy remek eszköz, mely használata révén a cipőn a hordástól keletkezett gyűrődések és elhajlások kiegyenesednek. A természetes bőr ugyanis könnyen magába szívja a nedvességet, ezért fából készült sámfa való hozzá. A természetes bőrcipők ideális ápolószere lehet emellett a tubusos kiszerelésű színes cipőkrém is. Érdemes arra is ügyelni, hogy a fekete cipőt fekete szerrel ápold, mivel ha rendszeresen színtelen krémet használsz, akkor az idővel szürkévé fog fakulni. Jó trükk a cipőkrémhez pár csepp kávét keverni, ami fokozza a hatást!

A lakkozott bőrcipőről érdemes tudni, hogy a hidegben megkeményedik, emiatt pedig a műanyag lakkréteg berepedezik, tehát télen érdemes kerülni ez ilyen cipellőket. Ha mégis úgy döntesz, hogy egy ilyen cipőt veszel fel, akkor felvétel után pár percig még várj egy kicsit, amíg átmelegszik a lábadon. Használat után ugyancsak érdemes kitömni sámfával vagy papírral, illetve ha hosszabb ideig mellőzöd, akkor kend be fehér glicerinnel. Ha netalán a fényét vesztené, akkor a ricinusolajba vagy lenolaj lesz segítségedre, amivel újra fényessé varázsolhatod.

A velúr cipők is igen népszerűek. Szerencsére színben egyező, impregnáló spray-t könnyedén lehet hozzájuk szerezni, és érdemes is! Az ilyen ápolószerek tulajdonképpen filmréteget képeznek a cipő felszínén, amely így védi őket nedvességtől. Ha a csodás velúr cipődnek véletlen kirojtosodott volna a fűzője, akkor annak a végét mártsd színtelen körömlakba, ami által a rojtok szépen összetapadnak.