Vashiány a szervezetünkben

Az emberek körében a vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegség. Ez az a hiánybetegség amely igen változatos tüneteket produkál, így csak nagyon nehézen felismerhető, hogy milyen betegséggel is állunk szemben.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben sikerül felismerni a tünetek okát, akkor érdemes nagyon komolyan venni, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet a szervezetünkben. A vashiány egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység. Amely igen gyakori probléma ma Magyarországon. Amennyiben a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökkenhet. Amelyeknek az a feladata, hogy a szervezetünkben eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént. A vashiányból következett vérszegénység a gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve a nőknél terhesség alatt koraszüléshez is vezethet. Továbbá a nőknek különösen fontos erre oda figyelni, hiszen azok, akik menstruáció alatt több vért veszítenek, számukra nagyon fontos a megfelelő vitaminok pótlása.

A szervezetünk folyamatos vas pótláshoz jut a mindennapi táplálékbevitel által. Az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző. A szervezetünk számára a legkönnyebb hasznosítani az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, többek között a vasat is. Ebből következik az is, hogy a szigorú vegetáriánusoknál gyakrabban találkozhatunk vérszegénységgel és vashiánnyal, mint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak húst. Azok a csecsemők, akik megfelelő időre születtek, az életük első hat hónapjára rendelkeznek elegendő vas mennyiséggel.