Védőoltások utazás előtt

Mindnyájan szeretünk utazni, és nyilván a legtöbben szeretnénk minél több helyet is felfedezni a világban. És mindez így is van jól, hiszen természetes vágya az embernek, hogy megismerje a környezetét és a világát is, amelyben él. Azonban utazásaink során sokszor megfeledkezünk arról, hogy a világjárás nemcsak izgalmas kalandokkal és gyönyörű látnivalókkal kecsegtet, hanem sokszor veszélyekkel is.

[wp_ad_camp_1]

És itt most nem a mérgező vagy vad állatvilágról vagy a számunkra ismeretlen vidékek veszélyeiről van szó, hanem a mi térségünktől eltérő vírusoktól, baktériumoktól, melyek szervezetünkbe bekerülve igencsak nagy gondokat okozhatnak. Azonban emiatt nem kell otthon maradni. Egyszerűen csak elővigyázatosnak kell lenni. Vagyis mielőtt elindulnánk egy hosszabb útra, minden esetben érdeklődjük meg, hogy az adott országban vagy térségben melyek a kötelező védőoltások, melyek felvétele nélkül talán be sem engednek oda minket!

Általánosságban elmondható, hogy az európai országokba, Észak-Amerikába és Ausztráliába való utazás során nincs szükség különleges védőoltásokra. Azonban bárhova máshová utaznánk, fontos megérdeklődni a Nemzetközi Oltóhelyeken, hogy mégis milyen védőoltások lennének szükségesek, hogy beléphessünk az adott országba. Mindezt pedig érdemes minél előbb megtenni, hiszen a legtöbb védőoltásnak a beadás után szüksége van néhány hétre, hogy kifejthesse a hatását, vagyis, hogy a szervezet elérje általa a védettséget az adott betegséggel szemben.

A legfontosabb betegségek, melyek ellen területtől függően érdemes beoltatnunk a magunkat a következők: sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, tetanusz, diftéria, kolera és járványos agyhártyagyulladás. Mindezek mellett fordítsunk gondot arra is, hogy e betegségek elleni védőoltások általában nem szólnak egy egész életre, így azok védőoltástól függően néhány évente megismételendőek. Utazzunk tehát bátran, de okosan és körültekintően, hogy az üdülés után végül valóban csak az izgalmas kalandok és a látnivalók maradjanak meg emlékül!