Vendégváró meleg szendvics

Egy kedvelt, de tapasztalataim szerint nem igazán ismert  meleg szendvics recept.  Évekkel ezelőtt került a családunk receptárába.  Azóta ha vendégeket várok, mindig ezt teszem az asztalra. Sőt ha egyszer valaki megkóstolta, mindig ezt kéri legközelebb és még a receptjét is el kell mondanom.

[wp_ad_camp_1]

Hozzávalók 3 személyre
6 db kifli, 1 nagy doboz tejföl, 3 db tojás 15-20 dkg párizsi, fűszerek, mustár, 15 dkg sajt.

Beszerzünk 6 db kiflit – ebből 12 darab szendvics lesz.  Így egy személyre 4 db-ot számítunk, ami persze nem mindig igazán elegendő.

 1. Felteszünk 3 tojást főzni
 2. A kifliket kettévágjuk, és a belsejüket kiszedjük (nem kell túl mélyen, nehogy eltörjön a kifli) és egy nagyobb műanyag tálba kis darabokra tépkedjük.
 3. Ráütünk egy nagy tejfölt és jól elkeverjük
 4. kb. 15-20 dkg vékonyra szeletelt jobb minőségű – én marha párizsit szoktam venni, de tetszés szerint bármilyet lehet – párizsit egész apróra vágunk és belekeverjük a masszába
 5. Ezután megpucoljuk a félkeményre főzött tojásokat és kettévágjuk.  A sárgájukat belemorzsoljuk, a fehérjéket szintén kis darabokra vágva, hozzátesszük a tejfölös keverékünkhöz
 6. Már csak fűszereznünk kell.  Én általában fokhagymás sós ún. flekken fűszerrel szoktam, némi piros paprikával. De lehet beletenni kis őrölt borsot, flekken fűszer helyett vegetát, vagy egyszerűen csak ízlés szerint sózni. A fűszerezés lehet teljesen egyéni.  Ami azonban nem maradhat ki az a mustár. Ezt is érzés szerint szoktam adagolni, de mondjuk 1-2 teáskanálnyi.  Persze lehet közben kóstolgatni.
 7. Jól elkeverjük, én egy kis tejet löttyintek bele, vagy még hozzáteszek némi tejfölt, ha sűrűnek találom, se túl sűrű se túl híg ne legyen.  Ezután a fél kiflikbe teáskanállal belekanalazzuk a masszát elég gazdagon, majd egyenként egy kikent elég nagy tepsibe helyezzük nem túl szorosan.
 8. kb. 15 dkg kemény sajtot lereszelünk, és egyenként megszórjuk a kiflik tetejét
 9. A sütés kb. 200 fokon történik általában 15 perc – persze ha nem egy adagot készítünk egyszerre a második adag már rövidebb idő alatt megsül – ami azt jelenti, hogy egy kicsit megpirul.
  A hozzávalókat természetesen a kiflik számához szoktam igazítani, ami a vendégeim számától is függ. Ha véletlenül 1-2 db megmarad, ami nem igazán szokott előfordulni fóliába (nem alu) csomagolva a hűtőbe teszem, mert hidegen is finom.