Zadar bemutatása

Horvátország déli részén, az Adriai-tenger partján fekszik Zadar városa.  A gyönyörűséges dalmát települést minden évben turisták tömegei keresik fel. Igen népszerű és kedvelt utazási célpont a magyarok számára is.

[wp_ad_camp_1]

Zadar a történelem folyamán többször is gazdát cserélt, a középkorban a Magyar Királyság és a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt, később az Osztrák-Magyar Monarchia, majd Olaszország, később Jugoszlávia része lett. A jugoszláv polgárháborút követően az önálló Horvátország része lett. A háború alatt csak kisebb károkat szenvedett és hamar visszatértek csodás tengerpartjára a turisták. Zadar, Horvátország ötödik legnagyobb városa és a harmadik legnagyobb tengerparti város Split és Rijeka után. Legfőbb látványosságai a Szent Simeon, Szent Krsevan és Szent Donát templomok, a Szent Anasztázia Székesegyház és a középkori városfallal körülvett óváros.

Érdemes felkeresni Zadar Néprajzi és Régészeti Múzeumait is, valamint megtekinteni az 1938-ban épült Városházát. A város az épülő Zágráb-Dubrovnik autópályán keresztül könnyen megközelíthető, a városig az autópálya már teljesen elkészült. Zadar saját repülőtérrel is rendelkezik, ahová több légitársaság is utasokat szállít. Hajókikötőjéből nyaranta rendszeres hajókirándulásokat szerveznek, így a gyönyörű dalmát szigetvilágot közvetlen közelről csodálhatjuk meg. Tengerpartján rengeteg jó minőségű strand várja a nyáron érkező turistákat.