Zárak és zárbetétek! De melyiket válasszuk?

Ha már elöregedett a zár, illetve a zárbetét az ajtókon, az nem úgy funkcionál, mint kellene, de fogalma sincs, hogy milyen új zárat is kellene vásárolnia, egyáltalán milyen zár van most ajtaján, akkor most segítünk egy kicsit eligazodni. Az egynyelves, kétnyelves, görgős – kampós vagy többpontos zárak, zárbetétek felismerése igazán egyszerű, hiszen csak ránéz az ajtóban lévő zárra és már kiszerelés nélkül is látni fogja a jellemzőit.

[wp_ad_camp_1]

Az egynyelves zárak, illetve zárbetétek azok, amelyeknek csupán egyetlen nyelvük van. A legtöbb ilyen zár pontosan emiatt csak retesz vagy másodzár, viszont normál bevésőzárat is találhatunk közöttük. Kivételek természetesen itt is adódnak, mivel néhány zárbetét típus nem egy nyelvet hanem akár három rudat is mozgat, amennyiben persze azok egyszerre mozognak, akkor ilyen szempontból az is csak egynyelves.

A kétnyelves zárbetét típusoknál a felső nyelv ék alakú. Ezt nevezzük csapdanyelvnek, melynek az a feladata, hogy bezáráskor csapdába ejtse az ajtót. A csapdanyelv persze a kilinccsel minden esetben visszahúzható, de a kulccsal már csak a típusok többségénél. Az alsó nyelv, avagy a retesznyelv, csak a kulcs vagy a zárbetét által tolható ki és húzható vissza. Ez teszi lehetővé az ajtó biztonságos zárását.

A kampós zárak esetében a reteszelést végző nyelv kampó alakú, ami zárt állapotban benyúlik az ellendarabba, sőt még bele is akad. Az átlagos ajtók esetén ez a zárbetét már magasabb kifeszítés elleni védelmet nyújt, továbbá alkalmassá teszi a zárat tolóajtókban vagy tolókapukban való alkalmazásra.

A többpontos záraknál a zár előlapja az ajtó élének teljes magasságában végigfut, így könnyű felismerni. A zárbetéten különböző magasságban újabb zárást végző nyelveket, görgőket, kampókat találhatunk. A zár nyelveit a kilincs felhúzásával tudjuk elmozdítani.

Forrás: Zárbetét