Zöld csodaszer: a spenót

Ki ne emlékezne gyerekkora kedves rajzfilmfigurájára, aki a spenót elfogyasztása után hihetetlen erőre tett szert. A rajzfilmnek nem titkoltan voltak „hátsó szándékai”, hiszen a gyerekeket minél inkább az egészséges táplálkozás irányába szerették volna terelni. Arról megoszlanak a vélemények, hogy szerencsés választás volt-e épp a spenótot venni alapul, de a módszer hatékonysága nem lehet vita tárgya. Generációk nőttek fel úgy, hogy a spenótnak természetfeletti erőt tulajdonítottak.

[wp_ad_camp_1]

A spenót rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik; mindenekelőtt tudni kell, hogy a növények különböző módon tartalmazzák az értékes tápanyagokat és a vitaminokat. A legnagyobb arányban épp a levél tartalmaz olyan értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek rendkívül szükségesek az emberi szervezet számára, illetve kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek. Mindez azt jelenti, hogy a spenótlevelek fogyasztása kiváló lehetőséget jelent az egészséges táplálkozás segítésére.

Ha spenótot szeretnénk vásárolni vagy akár termeszteni, kétféle növénnyel találkozunk. Az egyik az úgynevezett téli spenót. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy már a kora tavaszi időszakban értékes vitaminforráshoz juthatunk általa, viszont a levelei masszívabbak, talán kevésbé finomak, inkább kissé vadabb ízhatásúak. A nyári spenót ezzel szemben zsengébb, a legtöbben szívesebben fogyasztják. Viszont csak akkor juthatunk hozzá, amikor más sok egyéb zöldségféle is rendelkezésre áll, így a táplálkozásban nem játszik olyan fontos és nélkülözhetetlen szerepet, mint a téli változata. Azt azonban mindkét fajtával kapcsolatban tudni kell, hogy azonnali felhasználásra van szükség. Miután a termelő levágta a száráról, a növény azonnali fonnyadásnak indul, így a tárolása gyakorlatilag nem lehetséges; azonnali felhasználás ajánlott.