A fűszernövények nem csak a konyhában

Érdemes elmondani, hogy a legtöbb fűszert nem csak azért érdemes alkalmazni mert finom ízt kölcsönöznek az ételeink számára, hanem sokkal inkább azért mert nagyon jótékonyan hathatnak az egészségünkre.

[wp_ad_camp_1]

Az ételek fűszerezése egyáltalán nem új keletű dolog, ugyanis már az ősember is számos gumót, gyökereket használt fel az ételek hozzáadásához, és a legtöbb esetben pont azokat, amelyeket a gyógyításra is alkalmaztak. Ez viszont cseppet sem bizonyul meglepőnek, hiszen a mértékkel használt gyógynövények javíthatják az étvágyunkat, serkentik az emésztést, ezen felül még az aromás illatokkal, és gazdag ízekkel is ellátják az ételeinket. Ahhoz, hogy a fűszereket kellőképpen tudjuk alkalmazni, ismernünk kell azok jótékony hatásait a szervezetünkre. Az egyik ilyen gyógynövény amely nagyon hatásos lehet, az a bazsalikom, amely tulajdonképpen a basileus szóból ered és királyt jelent. Ez már a füvek közötti helyét rögtön elárulja. A bazsalikom étvágygerjesztő, de ezen felül még baktérium ölő hatással is rendelkezik, így akár tartósításra is alkalmazható.

Meg kell még említeni, hogy vízhajtó és puffadáscsökkentő is egyben. A citromfű az a fűszer, melyet már az ókori görögök és rómaiak is alkalmaztak, hiszen már akkoriban felismerték a jótékony hatásait. Abban az időben úgy tartották, hogy a citromfűből készült tea valósággal újéletre keltheti az, aki fogyasztja. Tulajdonképpen oldja a feszültséget és nyugtató hatással is bír. Ezen felül érdemes meg megemlíteni, hogy a fejfájásra is alkalmazható. Az édeskömény is ide sorolható, melyet már az ókori népek is alkalmaztak. Ugyanis nagyon jól alkalmazható légcsőhurut és köhögés esetén is. A fahéjról el kell mondani, hogy étvágyserkentő, gyomorerősítő, illetve idegerősítő hatással is rendelkezik.