A hőszivattyú előnyei és hátrányai

Legelőször legyünk tisztában azzal, hogy mi is az a hőszivattyú. Tulajdonképpen egy olyan energiatermelő berendezés, amely a környezetből gyűjti össze a szükséges hőt. Ez lehet a talaj, a levegő vagy akár a víz is. A hőszivattyú előnyei és hátrányai között érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen nagyon fontos, hogy mielőtt egy beruházásba fogunk ismerjük meg azt a berendezést, amelyet éppen meg szeretnénk vásárolni.

[wp_ad_camp_1]

Az előnyök közül fontos kiemelni, hogy igen hatékony, hiszen a hatásfok akár 350-550%-os is lehet. Ha a teljes fűtést a hőszivattyúval szeretnénk biztosítani, akkor nagyon gazdaságos megoldást kapunk, hiszen a fűtést teljes egészében a szivattyú fogja végezni, így se kéményre, se gázbekötésre nincsen szükség. Sokkal gazdaságosabban megoldhatjuk az eddig olyan drága üzemeltetésű légkondicionáló berendezések működtetését is. A rendszer igen minimális karbantartást igényel és mivel egy teljesen új energiahasznosításról van szó ezért ingatlanunk értékét is nagymértékben megnövelheti. A hagyományos rendszerekkel ellentétben soha nem kell tartanunk a szénmonoxid mérgezéstől sem!

További nagy előnye, hogy teljesen környezetkímélő és biztonságos is, hiszen nincsen káros anyag kibocsájtása. A működtetése nagyon halk és a fűtés is gyorsan beindulhat akár egy gomb megnyomásával. Soha többet nem kell a havonta beérkező sárga csekkekről gondoskodnunk, hiszen nem kell szerződésben állnunk egyetlen gázszolgáltatóval sem. Mivel környezetbarát fűtési rendszerről van szó, ezért még állami támogatásokat is felvehetünk a rendszer kiépítésére. Hátránya sokkal kevesebb van, mint előnye, de azért ezekről is szót kell ejtenünk. Sajnos a hőszivattyú árammal működik, ezért ezzel számolni kell. Valamint sajnos azzal is, hogy igen költséges a rendszer üzembehelyezése, ezért legalább 7-8 évnek el kell telnie mire megtérül.