A levendula egy csodanövény

A levendula egy olyan növény, amely nagyon sokoldalú. A Rómaiak hozták be Európába, ahol nagyon gyorsan elterjedt. A magyar lakta területekre a bencés szerzetesek telepítették be francia és angol változatú levendulát, amely nagyon erős aromájú. Ez a nagyon kellemes illatú gyógy-, fűszer-, és dísznövény kezdetben a szépségápolás egyik legmeghatározóbb növénye volt.

[wp_ad_camp_1]

A levendula felhasználása nagyon változatos és sokoldalú. Az ókori rómaiak hamar felismerték a növény különféle tulajdonságait és előszeretettel alkalmazták különféle dolgokra. A levendula virágait és leveleit frissen fogyasszuk, a rügyeit és a szárait szárítva használjuk. Ilyen volt például a gyógyítás, fertőtlenítés és illatosítás is. A levendulából készíthetünk gyógyteát. Leforrázzuk és egy rövid ideig állni hagyjuk, hogy a benne levő illóolajok kipárologjanak. A levendula teának enyhén idegnyugtató hatása van, csillapítja a fejfájást, görcsoldó hatású és elősegíti az emésztést. Készíthető fürdő a virágból és a virágból kinyert olajból is. Nyugtató hatása van és enyhíthető vele a migrén és a menstruációs fájdalmak is. A levendulaolajat párologtatni is lehet ennek feszültségcsillapító hatása van. Az olaj rovarcsípésre is nagyon jó.

Készíthető belőle üdítő a következőképpen: a levendula virágját cukorsziruppal forrázzuk le és hagyjuk állni körülbelül egy órát. Ezután szűrjük le és adjunk hozzá ízlés szerint citromlevet. A friss virágját hozzáadhatjuk meleg tejhez vagy tejszínhez, különféle lekvárokhoz, mint például barack vagy eper. Ízesíthetjük vele a sajtot és a vajat is.

Ahogy a fentiekből is kiderült, a levendulát sokoldalúan fel tudjuk használni és ezért is vált annyira népszerűvé. Emellett nagyon szép, illatos, mutatós növény és a jó íze miatt akár egy pohár pezsgőbe is bele rakhatjuk.